Haladék

2021.01.08. 11:30

Fellélegezhetnek a tulajdonosok, van idő az engedélyeztetésre

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara még 2016-ban kezdeményezte a törvénymódosítást, hogy az illegálisan kialakított kutakat bírságmentesen lehessen engedélyeztetni. A határidőt módosították, 2023. december 31-ig van még idő kérelmezni az eljárást.

Tóth Viktória

Lapunkban korábban már többször is foglalkoztunk a témával, mely szerint fennmaradási engedélyköteles minden olyan kút, amely korábban engedély nélkül épült, vagy a létesítési engedélyt ugyan megkapta, de a tervektől eltérő műszaki tartalommal épült meg. Az engedélyeztetésre az eredeti dátum 2020. december 31. lett volna, így sokan nincsenek tisztában azzal, hogy még van idejük az engedélyeztetésre.

Mentesül a vízgazdálkodási bírság megfizetése alól az a tulajdonos, aki 2018. január elsejét megelőzően létesített kutat, ha a vízjogi engedélyezési eljárást kérelmezi, és az engedély megadásának feltételei fennállnak. Fontos tudni, hogy az engedélyezési eljárás minden olyan kútra vonatkozik – legyen az ásott vagy fúrt – melyet engedély nélkül létesítettek.

Mivel a törvény nem tesz különbséget a vízkivételt biztosító kutak között, így ezek engedélyezési feladatai megoszlanak a területileg illetékes jegyző, illetve megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok között – írtuk korábban.

Többek között azok a kutak tartoznak jegyzői hatáskörbe, amelyek nem érintenek karszt- vagy rétegvizet, az éves vízkitermelése 500 m³, a kút épülettel rendelkező ingatlanon van, a kérelmező magánszemély és a kút házi ivóvízigényt, háztartási igényeket elégít ki, nem gazdasági célú vízigényt szolgál. Amennyiben az előző feltételek közül bármelyik nem teljesül, akkor nem a jegyző, hanem az illetékességgel rendelkező Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatáskörébe tartozik az eljárás.

A kérelem benyújtásához formanyomtatvány kitöltése szükséges, amely beszerzésének lehetséges menetéről célszerű előzetesen tájékozódni.

Pénzbírság lehet majd a szankció

A korábban a tavalyi év végére rögzített engedélyeztetési határidő tehát három évvel későbbre, 2023. december 31-ig, kitolódott. Így ebből következik, hogy aki legkésőbb 2023. december 31-ig nem kér fennmaradási engedélyt az engedély nélkül vagy eltérően létesült kútra, annak 2024. január elsejétől vízgazdálkodási bírságot kell fizetnie.

A bírság az engedéllyel nem rendelkező létesítmény értékének 80 százalékáig, az engedély nélküli vízhasználat vagy vízimunka esetén egymillió forintig terjedhet, de a természetes személyre kiszabott bírság nem haladhatja meg a 300 ezer forintot.

Érdemes még tudni, hogy a vízilétesítmények műszaki összetettsége miatt nagy a szórás, de feltételezve, hogy nincs hiánypótlás, átlagosan negyvenöt napba telik az engedélyezési határozat kiadása. Az engedélyeztetéskor közigazgatási hatósági eljárási illetéket kell fizetni, ami háromezer forint, illetve közműpótló talajvízkút esetén illetékmentes az eljárás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!