Bántja a szemüket a szemét

2021.01.18. 14:00

Jó példát mutatnak most az önkéntes akcióval

Vannak sajnos még olyanok, akik szemétlerakónak gondolják az erdőt, műanyag palackokat, sörös­üvegeket, gumiabroncsokat dobnak el a természetben.

Mészáros Rita

Aki rendszeresen járja a természetet, az bizony szembesül vele, hogy sokan szemétlerakónak gondolják az erdőt. Zsákokba gyűjtött sörösüvegek, műanyag palackok és egyéb háztartási hulladékok hevernek a fák alatt, más gumiabroncsot vagy elektromos hulladék dob ki a bokrok közé.

Ez a tevékenység természetesen illegális, de a szemetelőket nehéz tetten érni, így az erdők megtisztítását önkéntesek végzik, akik szervezett akciók keretében vagy spontán ötlettől vezérelve gyűjtik össze az eldobált hulladékot. Ebbe a sorba a pécsváradi Koncsag Lovasudvar oktatója és tanítványai is beálltak, akik önerőből szedik most már rendszeresen a szemetet.

Ahogy Koncsag-Both András lapunk érdeklődésére elmondta, a gyerekekkel rendszeresen járnak ki a Dombay-tó környéki erdőrészekre lovagolni, az ilyen túrák során szembesült azzal, hogy rengeteg a szemét. Nem bírta már tovább ezt a látványt, ezért döntött úgy, hogy összeszedi az eldobált üvegeket és egyéb lomot. Ehhez a tanítványok is csatlakoztak, hiszen őket is zavarta az elkeserítő látvány. Egy-egy ilyen alkalommal több zsáknyi hulladékot gyűjtenek össze a bokrok alól.

Az oktató azt is hozzátette, hogy nagy sikere van ezeknek az akcióknak, de annak azért jobban örülne, ha nem lennének szabályszegők, és a szemétgyűjtésre egyáltalán nem lenne szükség. Abban azonban biztos, hogy a tanítványai nem fognak már szemetelni az erdőben, valamint a lányok példaképpé válnak azok szemében, akikhez eljut a hírük.

Egymást buzdítják a szemétgyűjtésre

Önkéntes kezdeményezések a megyében máshol is vannak az illegális hulladéklerakók felszámolására. Lapunk is megírta, hogy Komlón milyen népszerű egy közösségi oldalon terjedő kihívás. Ennek lényege, hogy a városlakók összegyűjtik a környezetükben eldobált szemetet, erről készítenek egy képet, majd öt ismerősüket ugyanerre buzdítják. Elindult a kormány által támogatott Tisztítsuk meg Magyarországot! elnevezésű projekt is, amelyben amellett, hogy megszüntetik a lerakókat, a szankcionálás és a társadalom aktivizálása is hangsúlyt kap.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!