Koronavírus Baranyában

2021.01.31. 07:00

Maszkban, kesztyűvel szereznek most jogsit

A járvány miatt tavaly márciusban a legtöbb autósiskola felfüggesztette a tanulóvezetői képzést.

Tóth Viktória

20210113 Miskolc fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország Tanulóvezető oktatás a korona-vírus idején.

Fotó: Kozma István

A tavaly március közepétől május közepéig tartó kényszerszünetben nem találkozhattunk T-betűs autókkal a megye közútjain.

Azután visszaültek a volán mögé a tanulóvezetők, ám maszkban – s gyakran kesztyűben – végzik el a vezetési gyakorlatot. Ennek oka, hogy az oktató és a tanuló közel ül egymáshoz az autóban, így néhány higiéniai előírás betartása fontossá vált. A KRESZ-, valamint a forgalmi vizsgán is kötelező a maszk viselése, ezzel is igyekeznek óvni a tanulók, az oktatók és a vizsgabiztosok egészségét.

Lapunknak nyilatkozott egy pécsi gépjármű-szak­oktató, mint mondta, diákjai és ő is viselik a védőeszközt minden órán, és fertőtlenítő kéztisztítószert is tart a kocsiban, amit az autóba történő beszállás előtt és után a tanulók használhatnak. Ennek ellenére gyakran lát az utakon olyan tanulóvezetőt és oktatót, akik nem foglalkoznak az előírásokkal, maszk nélkül vannak a kocsiban.

– Akarva akaratlanul is előfordul, hogy lecsúszik a maszk a diákokról. Ám ezt a következő adandó alkalommal felhúzzák az orrukra. Azzal van nagyobb probléma, ha az oktató egyáltalán nem várja el a maszkhasználatot – fogalmazott az oktató.

Mint mondta, a szemüveges diákoknak nagyobb gondot okoz a maszkviselés, számukra javasolja a kontaktlencsét, valamint hogy olyan maszkot válasszanak, amely merevítővel ellátott, hogy csökkentsék a páraképződést.

Visszaigényelhetik a vizsga díját

Azoknak a fiataloknak, akik a jogosítványszerzést fontolgatják nem árt tisztában lenniük vele, hogy igénybe tudják venni a KRESZ-tanfolyam és -vizsga díjához nyújtott állami támogatást. Ők akkor élhetnek a lehetőséggel, ha a vizsga napján még nem töltötték be a 20. életévüket. A befizetett összeget 25 ezer forint erejéig igényelhetik vissza. A hozzájárulás a hagyományos tantermi és az online tanfolyamokra egyaránt vonatkozik. Az ingyenes vizsga lehetőségét a tavalyi év júliusától kiterjesztették – életkor megkötése nélkül – a cseden, gyeden és gyesen lévőkre is, akik térítésmentes vezetéstechnikai tréningen is részt vehetnek. A kérelmet a sikeres vizsga letétele után egy éven belül kell leadni.

Több százezer forintba kerülhet

A jogosítvány megszerzésére nagyjából 180–200 ezer forintot kell szánni jelenleg, de iskolától és az esetleges pót­óráktól, vizsgaismétlésektől függően az összeg ennél jóval magasabb is lehet.

Az orvosi alkalmassági vizsgálat díja 7.200 forint, az elméleti tanfolyam ára 25–40 ezer forint körül alakul, a vizsgadíj 4.600 forint. Az elsősegély-tanfolyam ára 8–15 ezer, míg a vizsga ára 8.200 forint. A tanulóknak minimum 30 gyakorlati órát kell venniük, ezek ára 4500–6000 forint körül alakul, de van olyan iskola is, ahol 8000 forintot kérnek el 50 perc vezetésért. Ám a 30 óra a legtöbb diák esetében nem elég, átlagosan 45–55 órát vezetnek a tanulók a vizsga előtt, mely 11 ezer forintba kerül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!