peca

2021.01.26. 17:30

Többletköltséggel jár, ha valaki elfelejti az előző évre vonatkozó fogási napló leadását

Több haltelepítést is végzett a Horgász Egyesületek Baranya Megyei Szövetsége az elmúlt hónapokban a megye tavaiba és a folyókba.

T. V.

20200506 Szolnok Öt teherautóval hozták a háromnyaras pontyokat kedden Szolnokra és a sólyán eresztették az átlag 2,5 kilogrammos példányokat a Tiszába. Kunhegyesről érkezett a 125 mázsa magyar ponty a megyeszékhelyre. Képen: 125 mázsa háromnyaras pontyot telepítenek a Tiszába Szolnokon. Fotó: Mészáros János MJ Új Néplap

Fotó: Mészáros János

A Pécsi-tóba például legutóbb közel 200 kilogramm csuka, a Drávába több ezer kiló ponty került. A január–február azonban holtidő haltelepítés szempontjából, ez ugyanis majd a tavasz beköszöntével lesz újra jellemző.

Kapitány Zsolt, a Horgász Egyesületek Baranya Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke lapunk érdeklődésére elmondta, hogy ez az időszak a horgászok számára a dokumentumok leadásáról, valamint az idei évre vonatkozó, új okmányok kiváltásáról szól.

– Újdonság, hogy az idei évtől kezdve az ötven hektárnál nagyobb állami tulajdonú halgazdálkodási vízterületekre elektronikusan, online lehet váltani az éves területi jegyeket a HORINFO rendszeren keresztül – fogalmazott Kapitány Zsolt.

Felhívta a horgászok figyelmét továbbá arra, hogy az állami horgászjegyek és területi éves jegyek 2021. január 31-ig érvényesek, a fogási napló leadási határideje pedig február 28. Mint mondta, minden évben vannak, akik nem adják le időben a dokumentumot. Részükre az új évre vonatkozóan emelt díjas okmányt kell kibocsátaniuk. Nem árt tudni, hogy a naplóknál nem csupán a leadási határidőre kell figyelni, hanem a helyes kitöltésre és összesítésre is. Ugyanis abban az esetben is bírságra számíthat a horgász, ha hibásan van kitöltve a fogási napló. Például, ha nincs összesítve a horgászattal eltöltött naptári napok száma, vagy ha a kifogott halak mennyisége nincs vízterületenként összesítve. Az állami jegy és fogási napló ára összesen 3300 forint, ám ha a 2020. évi fogási naplót nem adta le időben a horgász akkor ez az összeg 6300 forintra emelkedik.

A fogási naplókat általános szabályként ott kell leadni, ahol a horgászok kiváltották azokat, tehát a területileg illetékes horgászegyesületnél. A legpraktikusabb, ha a leadással párhuzamosan a horgászok az idei állami jegyet és fogási naplót, illetve éves területi engedélyeiket is kiváltják. Fontos tudni, hogy állami jegyet csak az válthat, aki regisztrált és bemutatja a horgászkártyáját, vagy bemutatja a befizetett csekket, amelyet ezért meg kell őrizni. Ezek hiányában a törvényi előírás miatt állami és egyéb jegy sem adható ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!