Elismerés

2021.02.02. 11:30

Atomerőművek lábnyomát is méri a pécsi tudós

Irigylésre méltó egy földrajztudós élete. Atomerőművek lábnyomai után kutakodik, friss levegőn talajfeltárást végez, gyors vízfolyások kártételeivel foglalkozik.

Mészáros B. Endre

– Többek között a hatalmas károkat okozó villámárvizeket kutatja. Meddig jutott az ilyen veszélyek feltérképezésében?

– Akkor beszélünk villám­árvízről, ha az adott területen hat órán belül 50 milliméternél több csapadék esik. A kártétele pedig a lombkoronának, a vízelvezetésnek, a talaj vízáteresztő-képességének is függvénye. S valóban készítettünk országos térképet, hogy hol kell ilyen veszélyekre készülni. Pécs az egyik legveszélyeztetettebb város, miután hegyoldalban van és 37 százalékát beton borítja. Baranyában Bükkösdön és Hetvehelyen, valamint a Völgységi-patak mentén jelent ez gyakori kártételt.

– Az Egyesült Államok nyugati részén éveken át végzett különleges talajfizikai kutatásokat. Miről szólt ez?

– A Columbia-folyó mentén a sivatagban az első atomerőmű és a második atombomba előkészítése során keletkezett radioaktív hulladékok talajvízszennyező hatását vizsgáltuk. Megjegyzem, az eredmény alapján az volt a gazdaságossági konklúzió, hogy érintetlenül ott hagytak mindent.

Minek köszönhető a publikációs díj?

– Mostanában igen színes a munkám. Az egyik kutatásunk azt vizsgálja, hogy miként alakul a talajnedvesség szántón, erdőben, szőlőterületen az éghajlatváltozás hatásaira. Egy másik csapatban műholdfelvételek alapján felszín­elmozdulásokat elemzünk, egy harmadikban arra keressük a választ, hogy a villányi szőlőknél miként áll össze a térségi terroir. Ugyanakkor egy országos felmérésben talajtényezőket mérlegelve a terméshozamokat határozzuk meg.

– Gyakran összefutunk, amint kerékpározik. Ez a fő hobbi?

– Korábban a sífutás volt a nagy szenvedélyem, de egyre kevesebb lehetőség nyílik erre a térségben. A feleségemmel és egy barátommal viszont nyáron hétről hétre akár kétszáz kilométert is összekarikázunk a megyében, illetve sokat túrázunk hétvégenként, így nem hagyunk túlzott ökológiai lábnyomot.

Siklósról indult a természet felé

Czigány Szabolcs 1972-ben született Siklóson. A helyi Táncsics Mihály Gimnáziumban érettségizett, a Janus Pannonius Tudományegyetemen szerzett biológia-földrajz szakos diplomát. Négy évig az Egyesült Államokban, Washington államban talajfizikai kutatásokat végzett és ott szerzett PhD fokozatot. A PTE TTK Földrajzi és Földtudományi Intézetének docense, a Természet- és Környezetföldrajzi Tanszék vezetője. Felesége, Mariann Pogányban tanít, Anna lányuk (22) spanyol-angol szakra jár az ELTE-n, Gergely (18) a PTE Deák Ferenc Gyakorló Gimnáziumban idén érettségizik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!