utánajártunk

2021.02.14. 19:59

Búslakodik a vidámpark: a közkedvelt helyen ma csak romokat és gyomot találtunk

Több olvasónk panaszolja, hogy mennyire lepusztult állapotban van a valaha társadalmi munkában felépített vidámpark. Utánanéztünk, hogy mi lesz a terület jövője.

Mészáros B. Endre

„A hétvégén tettem egy sétát a Mecseken, a hajdani vidámparknál. Megdöbbentett amit láttam: romos állapotok, gondozatlanság. Az épületek alapjai itt-ott még látszanak, teljesen elhanyagolt a környezet. Mindez városunk egyik legszebb részén. Nehezen, de elfogadtuk, hogy a hely elavulttá vált, az épületeket elbontották. Azt azonban nem lehet elfogadni, hogy most ilyen állapotok uralkodnak.” Egy olvasó leveléből idéztünk, de SMS-ekben is érkeztek hasonló üzenetek: „Csodaszép helyen csodaszép terület, és mindez az enyészeté. Senkinek, semmi ötlete az élettel való megtöltésére?” „Még egy rendezett kutyafuttató is jobb lenne, mint a mostani helyzet.”

Megkérdeztük a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt.-t, van-e szándék a hasznosításra, értékesítésre, fejlesztésre. Kiderült, nem ilyen egyszerű(!) ez, mert nem hozzájuk tartozik az ingatlan, lehet, hogy a BIOKOM-hoz, de az is, hogy a városháza Városfejlesztési és Kommunális Referatúrája tud válaszolni a kérdésre. Így a referatúrán Magay Miklós csoportvezetőnek címeztük kérdéseinket, s végül ezt a választ kaptuk: „Az ingatlanvagyon megosztottsága az önkormányzat és cégei között az egyes szereplők feladatellátási köréhez illeszkedik. Mivel a Vidámpark fejlesztésében az önkormányzat fog lépni, így az megmaradt önkormányzati tulajdonban. Az önkormányzat a 2021–2027 közötti uniós tervezési időszakban fejlesztési helyszínként számol a területtel. Az itt lévő épületek jelentős részét az önkormányzat már elbontatta. A terület takarításáról is gondoskodni fog.”

A fentiekből következik, hogy nagyobb rendre, esetleg jelentősebb változásra még jó ideig nem számíthatunk.

Sok turista inkább elmegy mellette

Megnéztük, hogy milyen most a terület. A bejárati kőkapu omladozik, a pénztárépület betört üveggel, omló falakkal fogadja az érkezőket, s a régi játékelemek földig lepusztított alapja látszik. Szerencsére a fémrészeket már elvitték (vagy ellopták), így kiálló darabok nem veszélyeztetik az erre merészkedőket. Bár minek is jönne ide bárki, a növényzet szabadon burjánzik, az összkép egyáltalán nem megnyerő. Holott a közelből, a Dömörkaputól rengeteg turista indul neki a jelzett ösvényeken a Mecsekoldalnak, s rossz ómen ilyen látvánnyal nekivágni nagyobb távoknak, hiszen ki tudja, mi jön ezután?

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!