Gazdátlan Pécs

2021.02.17. 20:00

Lánc utcában jártunk: Chicago és hemzsegő csótányok

A Lánc utcában már délután kezdődik az önkéntes kijárási tilalom, olyan állapotok vannak. A hírhedt tömbházban élők közül sokan félnek, drogosok, bűnözők és alvilági alakok is bejárnak az épületbe, a környékbeliek pedig rettegnek, hogy bántódásuk eshet.

Bóka Máté

a20210217_A L‡nc utcai šnkorm‡nyzati lak—h‡z ‡llapota_pŽcs_LL_DN

Fotó: Laufer László

– Ez itt tiszta Chicago

– mondta az egyik, húszas évei közepén járó kétgyermekes anyuka, aki hiába szeretne elmenni a Lánc utcai gettóházból, eddig süket fülekre talált az önkormányzatnál. Elmondása szerint ő azon kevés lakó közé tartozik, akik tisztességesen fizetnek, mégsem lát a költözésre esélyt.

Mint mondta, sötétedéskor, tehát már jóval a kijárási tilalom nyolc órai kezdete előtt sem mernek kimenni a ház folyosójára, hiszen félnek, hogy valami bajuk esik. A tömb ugyanis tele van önkényes lakásfoglalókkal, akik között persze – mondja – vannak, akik valóban bajban vannak, de a többségük alvilági alak vagy drogos. A lakásokban csótányok vannak, a kukák körül pedig patkányok – fogalmazott. Hozzátette: írt már Fogarasi Gábornak, a népjóléti bizottság elnökének is, de mindig csak olyan válaszokat kapott, hogy „türelem”.

Egy 83 éves idős néni egy közeli házban él, ő is csak óvatosan mert beszélni, mert már korábban is megfenyegették azzal, hogy letépik az ablakáról a rácsokat és kirángatják a lakásából. Egy másik férfi pedig arról beszélt, hogy itt természetes az, hogy telepiszkítják a ház oldalát, vagy a belső folyosót, de egyesek az autójukon ház előtt cserélgetik a rendszámot, mások meg a lomizásból megmaradt hulladékot hordják a házhoz.

A baloldali városvezetést erősítő jobbikos Fogarasi Gábor, a népjóléti bizottság elnöke a korábbi években rendszeresen számolt be a Lánc utcai tömbházról – akkor még ellenzékiként – , és fogalmazott meg magabiztosan álláspontot, hogy mit is kellene az ingatlanegyüttessel kezdeni. A helyeik szerint viszont semmi érdemi nem történt azóta, amióta pozíciót kapott a politikus.

Természetesen szerettük volna a városvezetés véleményét is kérni, hiszen immár a három alpolgármester közül az egyiknek, az MSZP-s Nyőgéri Lajosnak a feladatköre kifejezetten a szociális terület lett. A baloldal inkább hallgatott, pedig annyit kérdeztünk, hogy milyen konkrét lépéseket tettek eddig a helyzet megváltoztatására a Zsolnay Negyedhez közeli, valamint a turisztikai attrakciónak szánt óriáskerék szomszédságában lévő Lánc utcai háznál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!