kifejezetten veszélyes

2021.02.16. 11:30

Most még nem biztonságos a jégen csúszkálni

Elkezdtek befagyni a baranyai tavak, ami nem csoda, tekintve, hogy az elmúlt napokban a hőmérséklet még nappal sem emelkedett fagypont fölé.

M. R.

Jégréteg alakult ki a Dombay-tó, az Abaligeti-tó és a Malomvölgyi-tavak felszínén is, és persze a sorból az orfűi Pécsi-tó sem marad ki, ami nemcsak nyáron, hanem télen is az egyik legnépszerűbb célpont a kirándulók körében.

Voltak, akik már a hétvégén korcsolyát húztak, hogy élvezzék a szabadtéri sportolást, de hétfőn, a déli órákban is láttuk, ahogy többen csúszkálnak, hokiznak a tavon. Azonban bármennyire is biztonságosnak tűnik a jégréteg, még elég vékony, ezért rálépni balesetveszélyes, erre az orfűi önkormányzat is felhívja a figyelmet. Hétfő délután közösségi oldalukon is közzétették a felhívást, valamint a tó környékére is kirakták a tiltótáblákat.

Füziné Kajdy Zita polgármester is megerősítette lapunknak, hogy egyelőre nem biztonságos a jégen tartózkodni. A maximális vastagság, amit mértek, tizenkét centiméter, de ezt csak a tó délnyugati csücskében, az erdőhöz közel érte el a jégpáncél. Várják, hogy a jégréteg hízzon, legalább 15-20 centiméteresre – akkor már biztonságosan rámerészkedhetünk tömegesen is.

Amint eléri ezt a vastagságot, arról hírt adnak, de addig arra kérnek mindenkit, hogy ne lépjenek a jégre.

Az időjárás sajnos ebből a szempontból nem túl biztató, hiszen a jelenlegi előrejelzések szerint a hét vége felé a legmagasabb nappali hőmérséklet plusz tíz fok körül alakul, és éjszaka sem hűl le fagy­pont alá a levegő, vagyis a jég olvadásnak indul.

Csak szabályosan

Amennyiben a jég az állóvizeken megfelelő vastagságúra hízik, úgy a helyi önkormányzatok jelölhetnek ki olyan területeket, amelyek alkalmasak a téli sportokra, addig ez tilos és balesetveszélyes. A jégen tartózkodni csak akkor szabad, ha az kellő szilárdságú, nem olvadt, nem mozog. Korlátozott látási viszonyok mellett egyáltalán nem szabad jégre menni, de a kikötők és veszteglőhelyek területén, valamint a folyókon sem szabad rálépni a fagyott felszínre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!