hogy is van ez?

2021.02.15. 16:59

Újabb fontos lépés a háziállatok védelmében, regisztrációval lehet csak kereskedni velük

A Nébih szerint hazánkból több tízezer kutyát adnak el az Európai Unió tagállamaiba évente.

T. V.

Fotó: Shutterstock

A pécsi vásárban is sokan árulnak élő állatot, a baromfiak mellett a legtöbben kiskutyát, de olyan is van, aki macskát, nyulat vagy akár hörcsögöt ad el. Április elsején lép életbe az a kormányrendelet, melynek értelmében a kedvtelésből tartott állatokkal való kereskedés regisztrációkötelessé válik. Eszerint élelmiszer-termelési, tenyésztési, kísérleti célból tartott állatok forgalomba hozatala kizárólag az élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszeri (FELIR) azonosító megléte esetén végezhető.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal e témában kiadott közleményéből kiderül, hogy hazánkból több tízezer kutyát adnak el az Európai Unió tagállamaiba évente. Ezeknek az állatoknak a nagy része fél évnél fiatalabb kutya, amelyek a kutyaszaporítóktól törzskönyv nélkül kerülnek a kisállatpiacra. S igazán szomorú és elkeserítő tény, hogy az EU tagállami visszajelzés alapján a Magyarországról származó kutyakölyköket sok esetben illegálisan és túl fiatalon szállítják.

– A kisállat-kereskedelemmel foglalkozóknak, kutyaszaporítóknak eddig nem kellett bejelenteniük tevékenységüket a hatóságnak. Az illegális kisállat-kereskedelem felszámolása érdekében ez a jövőben megváltozik – fogalmazott a Nébih.

A kormányrendelet hatására remélhetőleg kevesebben lesznek azok, akik állataikat hozzáértés, s a fajta ismerete nélkül szaporítják, majd adják el a kiskutyákat, kismacskákat néhány tízezer forintért. A szabályozást az állatvédők és a tenyésztők is üdvözlik, ugyanis ez egy meghatározó lépés lehet a szaporítók, illegális kisállat-kereskedők tevékenységének visszaszorításáért, felszámolásáért folyó küzdelemben.

– Sem a vásárlóknak, sem a tenyésztőknek nem jó, ha szaktudással nem rendelkező szaporítókból sok van a piacon. A vevő ugyanis 20-40 ezer forintért megvásárolja tőlük a fajtatisztának mondott kiskutyát, majd előfordulhat, hogy néhány hónap múlva kiderülnek az állat betegségei – mondta el egy baranyai tenyésztő.

A szaporítók ellen fellépni csak egységesen lehet, a lakosságnak is nagy szerepe van a kérdéskörben. Így ha fajtatiszta, jó kondíciójú kisállatot szeretnénk, és van rá lehetőségünk, tenyésztőtől vásároljunk, ha pedig a fajta nem lényeges számunkra, látogassunk el egy menhelyre, ahol százával találhatunk aranyosabbnál aranyosabb állatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!