Koronavírus Baranyában

2021.03.22. 17:30

A védőeszköz használata már mindenhol kötelező

Szabadtéren már mindenhol kötelező a maszkhasználat március 8-tól. A nagyobb városokban ezt már megszokhatták a lakosok, de a kisebb településeken is az a tapasztalat, hogy a legtöbben betartják a szabályozást. Egy-egy kivétel persze mindig akad.

Mészáros Rita

Fotó: Laufer László

A maszkhasználat november óta kötelező a tízezer főnél nagyobb települések azon területein, ahol azt az adott város polgármestere elrendelte. Pécsen így gyakorlatilag mindenhol viselni kellett a védőeszközt, kivéve például a Béke parkot vagy a Tüskésréti szabadidőparkot. Március 8-tól azonban új szabályozás lépett életbe, szabadtéren mindenhol kötelező a maszk. A nagyobb városokban ez tehát nem hozott sok változást, de kisebb településeken viszont igen. Éppen ezért körbenéztünk, mennyire tartják be a falvakban rendeletet.

Négy-öt falun is áthajtottunk szerda délelőtt, és igaz, kevés emberrel találkoztunk, de ők szinte mind szabályosan hordták a maszkot. Ugyanakkor több önkormányzat közösségi oldalán láttunk a maszkhasználatra vonatkozó felhívást. A napokban például Zengővárkony és Gödre önkormányzata is tett közzé hasonló kiírást.

– Vegyesek a tapasztalataink a maszkhasználattal kapcsolatban – mondta el érdeklődésünkre Gelencsér Gábor, Gödre polgármestere. – A legtöbben elfogadták a szabályozást, és viselik a maszkot, de egy-egy kivétel mindig akad. Azt szeretnénk, ha mindenki hordaná a maszkot, mert ebben a helyzetben kiváltképp felelősek vagyunk egymás iránt.

Tájékoztatják a lakosokat, vendégeket

A polgármestertől azt is megtudtuk, hogy minden fórumon próbálják felhívni a kötelező maszkhasználatra a lakosok figyelmét. A közösségi média felületein kívül egy hirdetményt is készítenek, ezen dolgoztak beszélgetésünk ideje alatt is. A hirdetményen a felhíváson kívül az is szerepelni fog, hogy az önkormányzat továbbra is segít a koronavírus elleni védőoltásra való regisztrációban azoknak, akiknek erre otthon nincsen lehetőségük. Gelencsér Gábor most is hangsúlyozta, az egyetlen megoldást arra, hogy véget vessünk a járványnak, a vakcina jelenti.

Kedvezőek a tapasztalatok Orfűn is

A maszkhasználatot Orfűn a polgárőrség ellenőrzi, de szerencsére nekik is kevés dolguk van. Ahogy Füziné Kajdi Zita polgármestertől megtudtuk, két esetben fordult elő, hogy egy 4–5 fős társaság tagjai nem viselték a védőeszközt. A polgárőrség tagjai felszólították őket erre, és rögtön fel is húzták a maszkot. A visszajelzések alapján tehát a polgármester úgy látja, Orfűn betartják a szabályozást.

Aki nem visel maszkot, az egyébként szabálysértést követ el, a rendőrök ezért 5000 forinttól 50 ezer forintig terjedő pénzbírságot szabhatnak ki. Helyszíni bírság esetén ennek maximuma 150 ezer forint, többszöri szabályszegés esetén pedig 200 ezer forint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!