Könyv(fu)tár

2021.03.06. 20:00

Bárhova eljuttatják a kívánt könyveket

A vírushelyzet alatt sem hagyja könyvek nélkül olvasóit a Csorba Győző Könyvtár. Akár még házhoz is viszik a könyveket, de a Könyv­(fu)tár szolgáltatás ennél többről szól. Megnézhettük, hogyan jutnak el a kívánt művek az olvasókhoz.

Mészáros Rita

A zárvatartás ellenére is nagy volt a nyüzsgés szerda reggel a Tudásközpont parkolójában. A Csorba Győző Könyvtár nagy könyvtárbusza mellett egy szürke kisbusz állt, amibe éppen csomagokat pakoltak. A Könyv(fu)tár szolgáltatás keretében a házhoz szállítással igényelt könyveket gyűjtötték össze, nem sokkal később indult is a busz, hogy eljuttassa azokat a címzetteknek. Késlekedni nem lehetett, mindenki várta már a csomagját.

Az e heti kör nem volt igazán nagy, nyolc helyre mentünk el, bár így is jártunk a Tettyén, Uránvárosban és Kertvárosban is. A szolgáltatással azonban Pécs határain belül bárhova elviszik a könyveket, Patacstól egészen Hirdig, a mecsekoldali kis dűlőktől a forgalmas, belvárosi utcákig. És nem mindig csak nyolc helyre mennek, mert van, hogy több mint húsz címet kapnak, sőt előfordult már olyan is, hogy két autónak kellett elindulni, hogy mindenhova odaérjenek. Persze megoldották, hiszen minden csak tervezés kérdése, a menetrendet éppen ezért már a kiszállítást megelőző nap elkészítik.

A legkülönbözőbb korosztályok a legkülönbözőbb témájú könyveket kérik. Az idősebbek a szórakoztató irodalmat választják, a kisgyermekes családok a gyermekkönyveket, más pedig a szakdolgozatához kért tudományos műveket. A Csorba Győző Könyvtár állománya szerencsére hatalmas, így minden kérést ki tudnak elégíteni.

Folyamatosan dolgozzák fel az igényt

A házhoz szállítás persze csak egy kis szelete az egész szolgáltatásnak. A munka ott kezdődik, amikor telefonon vagy e-mailen keresztül beérkeznek az olvasói igények. A könyvtár dolgozói ezeket összeválogatják, szükség esetén bekérik valamelyik fiókkönyvtárból. Miután összeállították a csomagot, egyeztetik az igénylővel a házhoz szállítás, illetve a személyes átvétel részleteit. A könyveket ugyanis a Tudásközpont parkolójában kialakított Könyv(fu)tár Ponton is átvehették az olvasók, a legtöbben egyébként ezzel a lehetőséggel éltek.

Szünetel a személyes átvétel a könyvtárban

A héten bejelentett korlátozások értelmében a Csorba Győző Könyvtár március 8-tól további értesítésig felfüggeszti a Könyv(fu)tár szolgáltatás személyes átvételi lehetőségét a Tudásközpont mögötti Könyv(fu)tár Ponton. A csomagok házhoz szállítását a beiratkozott olvasóik részére ötszáz forint futárdíj ellenében továbbra is biztosítják.

Nem egyszerű feladat feldolgozni a naponta beérkező többtucatnyi kérést, de mi azt tapasztaltuk, mindenki tudja a dolgát, olajozottan működik a rendszer.

Megvolt már a kétezredik kölcsönzés

A szolgáltatás népszerűségéről minket leginkább az győzött meg, amikor megláttuk az olvasók arcán az örömöt, ahogy kézhez kapják a csomagot, de persze a számok is igen beszédesek. A Könyv(fu)tárt először tavaly májusban indították el, majd novemberben ismét bevezették a szolgáltatást. Az ezredik kölcsönzőt január végén köszöntötték, a kétezrediket pedig a napokban regisztrálták. A csomagokban pedig összesen több mint hétezer dokumentumot adtak már ki. A szolgáltatás a beiratkozott tagok részére mindaddig elérhető, amíg zárva tart a könyvtár – a jelenlegi intézkedések értelmében tehát március 15-ig biztosan, de ha meghosszabbítják a védelmi rendelkezéseket, akkor tovább is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!