Gazdátlan Pécs

2021.03.23. 07:00

Elkezdték kivágni a fákat Uránvárosban

A pécsi önkormányzat addig bujkált a tőle segítséget váró helyi lakosok elől, míg el nem kezdődtek az Uránvárosba tervezett drogaddiktológiai központ munkálatai. Eddig 6 fát vágtak ki helycsinálás gyanánt, a központ vezetője megígérte: ennél nem is fognak többet.

Vizvári Soma

Fotó: Löffler Péter

Hétfőn elkezdtek helyet csinálni Uránvárosban a Berze Nagy János utcában működő alkoholambulancia bővítéséhez, amelynek első lépése több fa kivágása volt. Mint arról lapunk korábban beszámolt, az INDIT közalapítvány által működtetett épület mellé egy újabb, 250 négyzetméter alapterületű, földszintes épületet fognak felhúzni, amely addiktológiai centrumként fog üzemelni a serdülők számára.

A lakók nem örülnek a fakivágásoknak, hiszen a körülbelül 1000 négyzetméteres, bekerített, füves-fás udvar üde színfoltnak számít a környék négyemeletes panelházai között. Ráadásul – ahogy Lach­ner László, a szomszédos ház egyik lakója korábban lapunknak felidézte – az INDIT Közalapítvány Kuratóriumának elnöke még 2012-ben ígéretet tett a zöldfelület megóvására. A Dunántúli Napló nemrég megkereste Szemelyácz Jánost is, aki arra tett ígéretet, hogy az eredeti tervekkel ellentétben a körülbelül tucatnyi helyett végül csupán 5-6 fát vágnak majd ki.

Utolsó, lapzártánk előtti információink szerint eddig 6 fát vágtak ki a tervezett drog­addiktológiai központ helyén, amely – ha minden így marad – megfelel Szemelyácz utóbbi ígéretének. A lakók is reménykednek, hogy ennél több fa nem esik a projekt áldozatául, habár már ennyinek sem örülnek. – Ezeken a kivágott fákon már nem lehet segíteni, bármi is lesz ezután – nyilatkozta csalódottan tegnap Lach­ner László.

Ráadásul a pécsi önkormányzat továbbra is megúszásra játszik, látványosan kerül minden konfliktust a projektgazdákkal, hiába érkezett több jelzés is a helyiek részéről. A szomszédos ház közös képviselője korábban arról tájékoztatott minket, hogy az önkormányzattól semmilyen hivatalos úton nem tudott segítséget kérni, ahogy Nyőgéri Lajos helyi képviselőt sem tudta elérni a honlapon megadott telefonszámon. Hozzátette: ha nem lennének ismerősök Nyőgérivel a Facebookon, talán sohasem jut el hozzá a problémájával. Nyőgéri végül ígért egy találkozót, ami – mint most Tamási Évától megtudtuk – azóta is várat magára, még csak ki sem tűzték az időpontját, közben viszont a munkálatok megkezdődtek.

A Dunántúli Napló egyébként hetekkel ezelőtt megkereste az önkormányzatot a témával kapcsolatban, ahonnan azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a „módszertani központ létrehozása, a szakmai munka ilyen irányú bővítése a közalapítvány előzetes tájékoztatása alapján a környék lakóinak életét semmilyen mértékben nem fogja befolyásolni.” Csakhogy a lakók elsősorban a fakivágások miatt aggódtak, amiről az önkormányzat semmit nem írt válaszában.

Elégedetlenek a zöldek a folyamatokkal

A baloldal zöld Pécsről szóló víziója egyre gyengébb lábakon áll. – Örülünk minden fejlesztésnek, ami segíti a kerékpáros közlekedést, azonban az új kerékpáros útvonal kialakítása olyan beavatkozásokat is igényel, ami negatív hatással lesz az adott terület klimatikus viszonyaira. A fejlesztés áldozata lesz 13 fa, és nő a burkolt felületek aránya is – reagált közleményében a Zöld Fiatalok Egyesület (ZÖFI) arra, hogy a pécsi Szigeti úton új bicikliút épül, és ez több mint egy tucat fa kivágásával jár.

 

https://www.bama.hu/helyi-ertek/velem-en/ebredes-3656995/

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!