Javítják a közutakat

2021.03.31. 14:00

Vannak útszakaszok, amik teljesen megújulnak

Idén közel 8500 tonna melegaszfalt és 221 tonna hidegaszfalt felhasználására van lehetősége a Magyar Közút Nonprofit Zrt-nek a Baranya megye közútjainak állapotának javítására. A közútkezelő kezelésébe országosan megközelítőleg 32 ezer kilométer tartozik, ebből Baranya megyére 1627 kilométer – 275,4 kilométer főút és 1351,6 kilométer mellékút – esik

Zs. J.

Kátyúzás

Fotó: Dunántúli Napló

– Az üzemeltetési munkáink keretein belül Baranya megyében is egész évben, folyamatosan és ütemezetten végezzük a lokális javítási munkákat, tehát a munkák egész évben zajlanak, csak a technológia változik. A téli hónapokban alapvetően ideiglenes jelleggel, hidegaszfalttal tudunk dolgozni, mivel a melegaszfaltot keverő telepek zárva tartanak – mondta megkeresésünkre Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője.

– A hidegaszfalt úgynevezett után tömörödő anyag, amely a bedolgozás után tömörödik be a burkolatba. A melegaszfaltos technológia jóval tartósabb, melyet tavasztól őszig tudunk alkalmazni. Fontos megjegyezni, hogy télen azért is korlátozottabbak a lehetőségeink, mivel a melegaszfaltot egy meghatározott hőmérsékleten kell tartani ahhoz, hogy bedolgozható legyen, ez pedig a téli időszakban nehezen kivitelezhető, még melegítő konténerekkel együtt is – tette hozzá a kommunikációs szakember.

A kedvező időjárási helyzet miatt hamarosan országszerte, így Baranya megyében is kinyitottak a melegaszfaltot keverő telepek, így a tartósabb javítási munkák is elindulhatnak, illetve március közepétől több útszakaszon teljes körű felújítási munkákhoz kapcsolódóan adhatta át a munkaterületet a kivitelezőknek a közútkezelő: a megyében a Pécsvárad-Pereked összekötő út 2,2; a Magyarbóly-Beremend összekötő út 1,8 és a 6-os főút 1,8 kilométeres szakaszán már most zajlanak a munkálatok, illetve a 67-es főút egyik csomópontjában.

– Az év során további felújítások is lesznek, melyekről később, a munkák elindulásával együtt tudunk bővebb tájékoztatást adni – mondta érdeklődésünkre Pécsi Norbert Sándor kommunikációs osztályvezető.

Képünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!