utánajártunk

2021.04.04. 20:00

A pécsi Tiborc utcában jelentősen megnőtt a forgalom

A Szigeti úton folyó közműépítés igencsak felborította a környék közlekedését. Olvasóink jelezték, hogy a munkálatok miatt a Tiborc utcában jelentősen megnőtt a forgalom, ami több szempontból is problémás. Az önkormányzatot is kerestük a téma kapcsán, választ nem kaptunk.

Mészáros Rita

Fotó: Laufer László

Márciusban komoly munkák kezdődtek a Szigeti úton, a közműépítés mellett kerékpársávot is kialakítanak az említett szakaszon. A munkálatok teljes útlezárással járnak, ez pedig felborította a környék közlekedését. Az autósok a Szigeti úttal párhuzamosan futó Tiborc utca felé kerülnek, de ez több szempontból is problémás.

– A Tiborc utcában az úttest elég keskeny, emiatt nem igazán alkalmas kétirányú gépjárműforgalom bonyolítására – írta olvasónk a Postabontás rovatban. – Mivel az utcának a Tiborc köz és a Magyarürögi út közötti, nagyjából egy kilométeres szakaszán nincs járda, a gyalogosok is az úttesten közlekednek.

Olvasónk megfigyelése szerint újabban a reggeli órákban mintegy negyed percenként hajt el egy-egy jármű, a délutáni csúcsforgalomban hasonló a helyzet. Személyi sérüléssel járó baleset egyelőre nem történt, de állítólag némelyik ott parkoló személygépkocsinak a visszapillantó tükrét letörték az azokat kerülgető autósok.

Kedd délelőtt mi is kint jártunk a helyszínen, és ugyanezeket tapasztaltuk. Gyalogosként az úttestre kényszerültünk, ha jött autó, lehúzódtunk. Akkor még könnyebben lehetett közlekedni, amikor csak egyik irányból érkezett kocsi, de persze volt olyan is, amikor mindkét irányból közeledtek, s a szűk utcában alig fértek el egymás mellett. Találkoztunk egy, az utcában lakó hölggyel is, aki ugyanazokat a problémákat említette meg, mint olvasónk. Kifogásolta, hogy nincsen járda a gyalogosoknak, de szerinte megnehezíti a közlekedést az is, hogy sok autó az úttest szélén parkol. A probléma kapcsán megkérdeztük a városházát, hogy készült-e előzetes felmérés arról, hogy milyen terheléssel jár a Szigeti út lezárása a környező utcákra. Lapzártánkig nem kaptunk választ.

Nem olvasták el a városházi közleményt

A pécsi önkormányzat korábban küldött közleményéből kiderül, hogy az útlezárás idejére nem a Tiborc utcát javasolják terelőútként, hanem a Tüzér utca – 6-os út – Szántó Kovács János utca útvonalat – a közlekedők azonban ezek szerint nem olvasták ezt a közleményt.

Az útszakaszon érintett autóbuszok természetesen szintén terelőútvonalon közlekednek várhatóan augusztus végéig, illetve a munkálatok befejezéséig.

Nemcsak a Tiborc utcában jelentkeztek a problémák az építkezés megkezdésével, hanem a Szigeti úton is. Egyik olvasónk jelezte szerkesztőségünknek, hogy nem egyszer látta azt, hogy a motorosok a járdán közlekednek, hogy így könnyítsék meg maguknak a haladást – ez azonban roppant veszélyes a gyalogosok számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!