Elhalasztott tárgyalás

2021.04.21. 17:29

Hónapokig húzódhat még a nagy faégetős per

Még az önkormányzat által fizetett városházi sajtós, az önkormányzati átvilágításokat végző ügyvédcsapat vezetője, Bodnár Imre, az erőmű egykori vezére, Péterffy Attila polgármester és ügyvédje is megjelent a városvezető által – valójában – magánügyben indított szerdai tárgyaláson. A balliberális polgármester tehát immár komoly csapatot hozott magával a Civilek a Mecsekért Mozgalom szóvivője, Vicze Csilla ellen az erőművi fatüzeléssel kapcsolatos perben.

Bóka Máté

Fotó: Löffler Péter

Nem tartották meg a tárgyalást a Péterffy Attila, pécsi polgármester által indított perben, mert a koronavírus-járvány közbeszólt: a zöldszervezet szóvivőjének ügyvédje nem tudott a tárgyaláson részt venni, ezért azt júniusra halasztották el.

Péterffy Attila lapunknak azt mondta, hogy „a közéleti beszéd tisztaságát szeretné a per kimenetele által javítani”, azt várja, hogy a bíróság helyben hagyja az igényét, és az alperes a „valótlan állításait” korrigálja, kijavítja és bocsánatot kér tőle. Mint mondta, a célja az, hogy szűnjön meg az a magyarországi gyakorlat, hogy „álhírekkel tisztességes szándékú embereket ellehetetlenítenek”.

Arra a kérdésünkre, hogy Vicze Csilla már korábban is úgy vélekedett, hogy nem tett mást, mint a polgármester korábbi vezérigazgatói minőségében tett állításait összegezte, azt válaszolta, hogy szerinte a szóvivő nem ismeri a számokat, vagy nem tud logikusan gondolkodni, mert szerinte a hárommillió tonna eltüzelt fa „mint olyan, teljesen alaptalan állítás”. Amikor azonban rákérdeztünk, hogy akkor szerinte mennyi fát tüzeltek el az erőműben, azt közölte, hogy az interneten fellelhető egy diagram, amiből „egészen konkrétan meg tudják ezt nézni, mert azt nem lehet kiforgatni”. Éppen ennek elkerülésére kértük, hogy a polgármester árulja el a pontos számot, de nem mondta meg, ahogyan a bíróságnak sem korábban.

Vicze Csilla, a Civilek a Mecsekért Mozgalom szóvivője viszont úgy látja, hogy egy év után tudhatta csak meg, pontosan mit is sérelmez a polgármester, mivel időközben módosították a keresetüket, immár becsületsértés miatt perlik. Vicze Csilla álláspontja szerint a közfeladatot gyakorló személlyel szemben a szólásszabadság és véleménynyilvánítás szabadsága kisebb mértékben korlátozható, nagyobb mértékű tűrési kötelezettsége van a közszereplőnek. Szerinte az erőművi fatüzelésnek nyoma van az erdőkben is és ezt be is tudják bizonyítani.

A szerdai, júniusra halasztott tárgyaláson egyébként a városvezetőt kérdezhette volna meg a szóvivő akár többek között arról is, hogy mégis miért éppen őt perelte be pécsi civilként a városvezető, hiszen korábban például Sólyom László, volt köztársasági elnök is súlyosan és keményen bírálta az erőművi fatüzelést, vele szemben vajon indítottak-e eljárásokat annak idején?

Sólyom László a bama.hu tudósítása szerint ugyanis a biomassza erőműben tett látogatását követően a sajtó előtt azt mondta 2008 nyarán, hogy „az erőművi fatüzelés egy valóban biomassza eltüzelésének lehetőséget nyújtó rendelet tökéletes félreértelmezése és kihasználása. Nem más mint fatüzelés, amelynek eredménye a közeli és távoli erdők kiirtása”.

A Mecsekért aggódó zöldszervezet szóvivőjével szembeni bírásági eljárás azért is adhat aggodalomra okot a pécsi civil társadalomban, mert azt egy már komoly hatalommal és jelentős vagyonnal rendelkező politikussal szembeni kritika, vélemény miatt indította el egy közszereplő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!