tisztítják a Dunát

2021.04.03. 16:58

Megakadályozzák az élőhelyek eltűnését Dunaszekcső határában

A napokban munkába állt az az úszókotró, amely segítségével a dunaszekcsői Telelő-Duna és a Felső-zátonyi mellékág rekonstrukciója megvalósul.

Zs. K.

Forrás: shutterstock

A kiemelkedő jelentőségű védett természeti terület megújítását több mint 352 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósítja meg a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság. A pályázati forrás segítségével természeti értékekben gazdag, egyben kedvelt kiránduló- és horgászhely rehabilitációja valósul meg Dunaszekcső község határában, a Duna árterületén.

A folyamszabályozás következtében olyan folyamatok zajlottak le, és zajlanak ma is, amelyek természetvédelmi szempontból hátrányosak. A folyó medrének süllyedése, és ezzel párhuzamosan a hullámtér és az abban található állandó és időszakos vizes élőhelyek feltöltődése beavatkozás nélkül, hosszú távon a területre jellemző egyes élőhelytípusok további degradálódásához, majd eltűnéséhez vezetne.

A mostani élőhely-rekonstrukció egyrészt a Telelő-Duna és a Felső-zátonyi mellékág részleges kotrásával, a kotort anyag Duna-mederbe történő visszajuttatásával, valamint műtárgyak átalakításával valósul meg. A tervezett beavatkozások a gazdag élővilág fennmaradásának biztosítása mellett várhatóan jó hatással lesznek a közvetlen beavatkozási területet övező ártéri erdők vízellátására, ezen keresztül egészségi állapotára is. A munkálatok várhatóan október végéig tartanak.

A beruházás jelenlegi állapotát és a tervezett tevékenységeket Závoczky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója mutatta be, dr. Hargitai János, a térség országgyűlési képviselője, valamint Faller János, Dunaszekcső polgármestere részére. Zs. K.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!