múltidéző

2021.04.22. 11:30

Mindig népszerűek voltak a Pécsi Egyetemi Napok – idézze fel képeinkkel

Az egyetemi napok már három évtizeddel ezelőtt is népszerű, látványos rendezvény volt a baranyai megyeszékhelyen.

T. V.

Az úttörőnyakkendők nem hiányozhattak az akkor még Kossuth Lajos utcán felvonulókról 1983-ban

Fotó: Laufer László

Története a kilencvenes évek elején kezdődött, amikor először rendezték meg az akkori Janus Pannonius Tudományegyetemen. Fő célja az évek alatt sem sokat változott: összehozni az egyetem hallgatóit néhány nap erejéig. Itt ugyanis együtt bulizhattak, nem számított, hogy ki mit tanul, mi a szakterülete. Ennek egyik legfőbb eszköze volt a diákrektor-választás mely egészen a kezdetektől a Pécsi Egyetemi Napok (PEN) szerves részét képezte. Ekkor is voltak mókás jelmezek, melyek hűen tükrözték a kor hangulatát, s persze az alkoholt sem vetették meg a fiatalok.

Nagy szám volt ez a pécsi belvárosban, a felvonulást bámulták az ablakokból kicsik és nagyok, és természetesen lapunk fotóriportere sem hagyhatta ki a látványos menetet.

 

A kétezres évek elején egy kicsit alábbhagyott a fesztivál népszerűsége, az új időszámítás 2006-ban kezdődött, amikor is a szervezők újraélesztették a diákrektor-választás hagyományát. S ekkor a zenei program is nagyobb szerepet kapott, az igényesebb, könnyűzenei program összeállítása volt a szervezők célja. Ekkor a Zsolnay-gyárba költözött a fesztivál, melyen összesen 10 ezren buliztak. Aztán néhány évvel később, 2009-ben tágasabb helyen, az egykori Pécsi Bőrgyár területén rendezték meg. Innen a Zsolnay Negyedbe költözött vissza, majd végül, 2019-ben az Expo Centerben tartották meg az eseményt, mely tavaly a vírushelyzet miatt sajnos elmaradt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!