hogy is van ez?

2021.04.12. 20:00

Ritkábban járnak a buszok Pécsen, tényleg csökken az utasforgalom?

Ritkábban járnak április 2-a óta a pécsi buszok, az utasforgalmi adatok indokolták a járatszám-csökkentést. Több olvasónkban azonban felmerült, hogy ez csak zsúfoltságot fog okozni, ami a járványhelyzetben nem szerencsés.

Mészáros Rita

A nyári menetrend szerint közlekednek már március 8-a óta a helyi járatú autóbuszok. Ez volt az a nap, amikor bezártak az általános iskolák, valamint a legtöbb üzlet is. Az utasok száma ezzel együtt csökkent, ez indokolta, hogy kevesebb járat induljon. A Tüke Busz Zrt. azóta is folyamatosan monitorozta az utasforgalmat, és az így kapott adatok alapján április 2-től ismét módosításokat vezetettek be a menetrendben. Ahogy közleményükben írták, a változások jellemzően munkanapokon a délelőtti és a kora esti, valamint naponta a késő esti időszakot érintik. A módosításnak megfelelően bizonyos járatok – például a 2-es vagy a 4-es járat – munkanapokon 8 és 13 óra között a szabadnapokra vonatkozó menetrend szerint, vagyis a megszokottnál ritkábban közlekednek.

Több olvasónkban felmerült, hogy a kevesebb induló járat miatt csak több ember fog összezsúfolódni a buszokon, ami a vírushelyzetben egyáltalán nem szerencsés. Valaki még azt is felvetette, hogy inkább sűríteni kéne a járatokat, hogy minél kevesebb legyen az utas egy járművön. A jelzések miatt mi is megnéztük, mennyire telítettek a buszok a módosítások hatására. Különböző napszakokban, különböző járatokon utaztunk, és igen vegyes tapasztalatokat szereztünk.

A legtöbb esetben nem volt tömeg a járatokon, azokon valóban csak páran utaztak, akik kellő távolságra tudtak helyet foglalni egymástól. Volt olyan járat is, ahol bár szerda délhez képest meglepően sokan voltak, zsúfoltnak még mindig nem lehetett mondani. A legnagyobb tömeget péntek dél­előtt a 4-es járaton tapasztaltuk, sokan a vásárcsarnokba igyekeztek azzal a busszal. Az uránvárosi végállomástól egyre többen lettek, ülőhely nem volt, sokan álltak, majd a vásárcsarnoknál szinte kiürült a busz, de az ott felszállók újra megtöltötték.

Az igényekhez igazítják a helyi tömegközlekedési menetrendet

Többen felvetették azt, hogy ha marad a jelenlegi menetrend, akkor lesz igazán nagy tömeg a buszokon, amikor április 19-én kinyitnak az iskolák. Erre azonban készül a Tüke Busz Zrt. is, ahogy a társaságtól megtudtuk, akkor az iskolai időszakban érvényes menetrendhez képest kisebb változtatásokkal fognak közlekedni az autóbuszok, a menetrendet az utazási igényekhez igazítva készítik el. A reggeli és a délutáni csúcsidőben a jelenleginél több jármű lesz forgalomban.

Megkérdeztük a társaságtól azt is, hogy a kijárási tilalom este tíz órás kezdése befolyásolta-e a menetrendet. Válaszukban azt írták, hogy a forgalomszámlálási adatok alapján ebben az időszakban egyelőre nincs szükség sűrítésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!