utánajártunk

2021.04.02. 15:30

Szabályos, hogy a külső sávban parkolnak az Engel János úton

Olvasónk kereste meg szerkesztőségünket azzal, hogy a pécsi Engel János József utca ugyan kétszer kétsávos, ám a külső sávokban folyamatosan parkolnak az autók, ezzel gyakran fennakadást okozva.

Tóth Viktória

– Az Engel János út kétsávos, de ha a folyamat így folytatódik, ahogy a minap láttam, hamarosan egysávossá alakul. A külső sávokban mindkét oldalon szinte végig autók parkoltak. Csak a belsőben lehetett közlekedni. Megfejthetetlen számomra, hogy miért áll ott ez a rengeteg autó, de az biztos, hogy a két sávnak így a gyorsabb haladás szempontjából már nincs semmi értelme – fogalmazott olvasónk.

A pécsi útszakaszon tapasztalható állapot nem új keletű, ezt alátámasztja másik olvasónk állásfoglalása is a témában.

– Az Engel János úti kétsávosnál valóban áldatlan állapotok uralkodnak. A 26-os busz sofőrjei is nagyon igyekeznek beállni a megállóba, de sokszor nem sikerül nekik, az ott álló gépkocsik miatt. Ennek okán mi, busszal utazók az Autójavító megállónál sokszor kénytelenek vagyunk akár fél métert is ugrani a buszról a peronra, csomagokkal – állt az SMS-ben.

Tegnap, kora délután mi is ellátogattunk ide, többször is végigmentünk autóval az utcán. Tapasztalataink alapján a legtöbb autó az utca elején, a 6-os úthoz közelebb lévő részen állt, mindkét oldalon sokan parkoltak. Meg is számoltuk, a 6-os úttól a Hársfa utca felé haladó kétsávos út külső sávjában összesen 24 jármű állt, illetve visszafelé is pont ennyi.

Egy helyi vállalkozó lapunk kérdésére elmondta, gyakran az utcában található cégek ügyfelei állnak meg itt, a külső sávban. Így általánosságban fél vagy háromnegyed óránként a járművek egy rész cserélődik.

Nincs kint várakozni tilos tábla

A jelenléti oktatás idején az utcában található oktatási intézmény, a Pécsi Református Kollégium Gimnáziuma, Általános Iskolája és Óvodája előtt parkol le sok autó. A gyereket reggel iskolába szállító (vagy délután onnan elhozó) szülők gyakran itt parkoltak arra az időre, ameddig bementek a tanulókért. Ám a digitális oktatás bevezetése óta az iskola előtti részen sincs olyan sok autó. Az olvasónk által jelzett probléma tehát tapasztalataink alapján is létezik, ám a jelenlegi helyzetben nem olyan súlyos. S arra sem árt felhívni a figyelmet, hogy az utcában nincs várakozni tilos, illetve megállni tilos tábla, tehát teljesen szabályosan parkolnak itt a személy­autók és a kisbuszok. Persze a KRESZ előírásai szerint a buszmegállót jelző tábla előtt 15 métert, utána pedig 5 métert szabadon kell hagyni, erre mindenképp ügyelniük kell a sofőröknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!