Piaci körkép

2021.05.29. 11:30

A zöldség-gyümölcs lényegében bizalmi termék, erre érdemes figyelni

Már javában éledezik a természet, minden zöldel, virágzásnak indul, sőt már terem is, és ez érződik a pécsi vásárcsarnok kínálatán. Egyre több a primőr zöldség: az újhagyma, újburgonya, zsenge tök, és megjelent a zöldborsó is, ami igazán gazdag a vitaminokban és ásványi anyagokban.

Zs. J.

A gyümölcsökről szólva elmondható, hogy jelenleg eperdömping van a piacon. Sokszor hallunk róla, hogy átcsomagolják az olcsó külföldi epret és magyarként árusítják.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) lapunk megkeresésére közölte, hogy a magyar eperre jellemző a téglapiros vagy világosabb piros szín, érett, puha állag, és hozzátették, a magyar eper általában nem színeződik bordós-pirosra, mint például a spanyol, aminek a felületén a hosszú szállítás miatt sokkal több a minőségi hiba, nyomódás, elszíneződés.

A zöldség-gyümölcs lényegében bizalmi termék, ezért a Nébih azt javasolja, hogy ismeretlen helyen ne vásároljunk ilyen terméket. Érdemes tudni, hogy az idei évtől az őstermelőknek az árusítás helyén kötelező jól látható módon kihelyezniük a „Saját őstermelői tevékenységből származó termék” feliratot, valamint az őstermelő FELIR és a Nébih tevékenységazonosítóját.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!