TKPont

2021.05.16. 15:30

Ezernyi könyv között válogattak az olvasók a megyei könyvtárakban

Ismét élettel teltek meg a PTE Egyetemi Könyvtár és a Csorba Győző Könyvtár intézményegységei, amelyek hétfőn nyitottak újra a több mint fél éves zárvatartás után. Az olvasók nem vesztegették az idejüket, már az első napon elkezdtek nézelődni a több ezer kötet között.

Mészáros Rita

Fotó: Laufer László

Régen voltak már olyan sokan a Tudásközpontban, mint hétfő délelőtt. A több mint fél éves zárvatartás után, idén először a PTE Egyetemi Könyvtára és a Csorba Győző Könyvtár – valamint annak minden egysége – megnyitotta kapuit az olvasók előtt, akik nem vártak sokat, hogy felkeressék az intézményeket, hiszen nyitás után rögtön megteltek a sorok élettel. Fiatalok és idősebbek is sorban álltak, hogy kedvükre válogassanak a több ezer dokumentum közül.

A látogatók folyamatosan jöttek, akkor is sokan voltak, amikor ott jártunk. Az egyetemisták talán már a vizsgaidőszakra készülve bújták a könyveket, mások csak egy könnyed olvasmányt kerestek. Találkoztunk egy hölggyel, aki már három szépirodalmi kötetet tartott a kezében, és még mindig bőszen válogatott. Ahogy mondta, nagyon várta már, hogy megnyisson a könyvtár. Az olvasójegyét még pont sikerült meghosszabbítani a zárás előtt, a Könyv(fu)tár szolgáltatásról azonban csak későn értesült, így hiányzott már neki az olvasnivaló. Hagytuk is, hogy nézelődjön tovább a könyvek között.

A védettségi igazolványt már a belépés előtt elkérik az olvasóktól

A könyvtárat természetesen csak védettségi igazolvánnyal szabad látogatni, amit – a személyazonosító igazolvánnyal együtt – belépés előtt ellenőriznek. Tőlünk is ugyanúgy elkérték, ahogy mindenki mástól. A Tudásközpont regisztrációs pultjánál azonban kialakították az úgynevezett TKPontot, ahol igazolvány nélkül is elintézhetjük a beiratkozással és kölcsönzéssel kapcsolatos ügyeinket. A szolgáltatás keretében a Tudásközpont teljes állományából kölcsönözhetünk egyszerre legfeljebb öt dokumentumot. Az első igények hétfőn már meg is érkeztek.

Szintén elérhető még mindig a Csorba Győző Könyvtár Könyv(fu)tár szolgáltatása, de most már csak házhoz szállítással kérhetők a dokumentumok, 500 forintos térítési díj ellenében. Úgy látszik, az újranyitás ellenére is szükség van a szolgáltatásra, hiszen kéréseket még most is kap a könyvtár. A Könyv(fu)tár november óta igazi sikertörténetet írt, hiszen 1200 olvasó már csaknem 3000 alkalommal vette igénybe a szolgáltatást, amelynek során összesen több mint 10 ezer dokumentumot kölcsönöztek.

Ez a szolgáltatás jó – hiszen pár héttel korábban a saját szemünkkel győződtünk meg arról, mennyire szeretik az olvasók –, de a könyvtár sajátos hangulatát nem adja vissza. Szerencsére ezt most már ismét élvezhetjük, persze csak bizonyos óvintézkedések betartása mellett. A könyvtár dolgozói azt kérik, hogy belépés előtt fertőtlenítsék az olvasók a kezüket, viseljenek maszkot és tartsák be a megfelelő távolságot olvasótársaiktól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!