Gazdátlan Pécs

2021.05.06. 13:28

Kővári János: Pécs tulajdonában kell tartani a Vidámparkot

– Nemrég a Mandulás kempingbe tervezett lakópark ügyében szólaltunk fel, most pedig a volt Vidámpark eladása miatt – mondta Kővári János, az ÖPE-KDNP frakcióvezetője a mecsekoldali terület előtt tartott sajtótájékoztatón, amit azért rendeztek, mert a baloldali városvezetés a 81 eladásra szánt ingatlan között szerepeltette az egykori Vidámparkot is.

B. M.

A Mandulás kempingben a luxusvilla park építését sikerült megakadályozni egyelőre, miután a nemzeti oldal az ezzel kapcsolatos terveket nyilvánosságra hozta, és ezerötszáz pécsi néhány nap alatt aláírta a beruházást ellenző petíciót is. Kővári János, ÖPE-KDNP frakcióvezetője csütörtökön azt mondta, hogy a rendszerváltás óta várt nagyobb ráncfelvarrás elmaradt a Vidámparkban, egyre kevesebben látogatták már az utolsó időkben, ezért egy évtizede bezárták.

Ahogy arról lapunkban is beszámoltunk, a terület azonban most felkerült arra a listára, amelyen a baloldal által kiárusítandó városi ingatlanok sorakoznak.

Kővári elmondta, a természetvédelmi terület övezi a Vidámparkot, a közel öthektáros részen nyilván nyomai vannak az emberi beavatkozásnak, ezzel együtt a pécsiek közösségi tulajdonban szeretnék látni, ami a mecseki parkerdőbe illő közösségi célokat szolgál.

– Tiltakozunk a terület magánosítása ellen és nehogy esetleg itt is egy luxusvilla park építésének ötletével álljanak elő, a Mecsek nem erre való – hangsúlyozta Kővári János, aki elmondta azt is, hogy hamarosan egy olyan fejlesztési javaslatcsomaggal állnak elő, ami a Vidámparkra, a Mandulás Kempingre vonatkoztatva természet közeli szempontokat érvényesít.

Fazekas Imre biológus, természetvédelmi szakértő a sajtótájékoztatón hozzátette: a Mecsek egy olyan ökológiai sziget, amelynek az erdőtársulása, a karsztbokorerdő, az itteni növényzet és állatvilág másutt nem található meg a Kárpát-Medencében. A Mecseket nem szabad tovább terhelni beépítésekkel, ráadásul a Mecsek legnagyobb része tájvédelmi körzet.

– Ahhoz, hogy a város ezt a természeti örökséget megóvja, mindenképpen Pécs tulajdonában kell tartani a Vidámparkot – mondta a szakember, aki kiemelte: ez nem politikai kérdés, mert a növények, a fák, az állatok nem tudják, hogy ki milyen politikai kurzushoz tartozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!