múltidéző

2021.05.30. 15:30

Már csak fotókon létezik a Pécsi Vidámpark (galéria)

Idén lenne hatvanéves a Pécsi Vidámpark, ha lenne.

Zs. J.

Tömegesen érkeznek a látogatók az egykor olyan népszerű elvaráz solt kastélyhoz (1984)

1961-et írtunk mikor augusztus 20-án megnyitotta kapuit az akkor modernek mondható szórakoztató központ. A megnyitójáról lapunk azt írta: nem véletlenül vidám ennek a parknak a neve, itt még a morózus ember is nevetni kényszerül. A park társadalmi munkával épült, egy idősebb nyugdíjas férfi nevét akkor megismerhette Pécs és környéke. Móricz Zsigmond, a Pécsi Bőrgyár munkatársa több mint 900 órát dolgozott a Pécsi Vidámparkon, amiért dísz­polgári oklevelet kapott.

Fénykorában évente több mint 300 ezer látogatót fogadott. A huszadik évfordulójára nagyobb ünnepséget szerveztek. A megváltott belépőjegyekre ajándékokat sorsoltak ki. A nyeremények különlegesek voltak: komondor kölyökkutya, házinyulak, tengerimalacok, fehér egerek.

 

A rendszerváltáskor hanyatlásnak indult. Az üzemeltetését egy vállalkozó vette át, de a régi játékok nem voltak képesek visszahódítani a családokat. Akkori internetes portálunkon egy hozzászóló véleménye szerint retró hangulat uralkodik. Nagyjából ugyanazok a játékok voltak, mint a 1970-es években, csak egy részüket teljesen benőtte a gaz, elrozsdásodtak. Forgalom alig, mint írta: csernobilos érzés.

Talán ez ihlette 2012-ben, Bruce Willis főszereplésével készülő filmben a Drágán add az életed egyik részét, ami a Csernobil melletti Pripjaty vidámparkban játszódott volna,de a pécsi vidámparki játékok is lehettek volna a díszletek.

A Vidámpark 2011-ben végleg bezárt, épületeit azóta elbontották.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!