Hapci!

2021.05.18. 14:00

Vegyszeres gyomirtással védekeznek a parlagfű ellen

A parlagfűnek allergia szempontjából még nincs itt a szezonja, a gyomnövény elleni védekezést azonban már meg kell kezdeni. A virágbimbó kialakulását a földhasználó köteles megakadályozni, a vegyszeres gyomirtásnak van itt az ideje.

Wald Kata

20190826 fotó: Sipeki Péter SP Kelet-Magyarország Helikopterrel mérték fel a parlagfű fertőzöttséget.

Fotó: Sipeki Peter

A parlagfű virágzása még odébb van, így egyelőre nem is szenvednek a pollenjétől az allergiások, a gyomnövény irtásának azonban már itt az ideje. – A parlagfű elleni védekezési kötelezettséggel kapcsolatos jogszabály előírja, hogy „a földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.” – hívja fel a figyelmet a Baranya Megyei Kormányhivatal. – Ehhez a parlagfű megjelenése szempontjából legérzékenyebb kapás kultúrákban (napraforgó, kukorica, szója) számos hatékony gyomirtó szer áll rendelkezésre. A parlagfű ellen ilyen módon a legeredményesebben vagy a kultúrnövény kelése előtt, vagy állománykezeléssel, a gyomnövény 2–4 leveles állapotában lehet védekezni – közölték.

Hozzátéve, hogy ezekben a kultúrákban jelenleg is folynak a vegyszeres gyomirtási munkák, amelyek hatékonyságát azonban nagyban befolyásolja az ebben az időszakban lehulló bemosó csapadék mennyisége is.

Több területen is zajlik most vegyszeres gyomirtás

Optimális mennyiségű csapadék esetén a területek gyomnövénnyel való fertőzöttsége jelentősen visszaszorítható, azonban csapadék nélkül a gyomirtó szeres védekezés nem elég hatékony, erős fertőzöttség alakulhat ki és akár a kultúrnövényt is túlnőheti a parlagfű.

– A megfelelő védekezés nemcsak a gyom allergizáló hatása miatt fontos, hanem azért is, mert az agresszív, gyors növekedésű gyom elnyomhatja a kultúrnövényeket, felhasználja a talaj tápanyag- és vízkészletét, ezáltal jelentős terméskiesést is eredményezhet – hangsúlyozza a Kormányhivatal.

Folyamatos az ellenőrzés a területeken

A felderített, parlagfűvel szennyezett ingatlanokon az eljáró hatóság közérdekű védekezést rendel el. A kényszerkaszálás és az ezzel kapcsolatos hatósági feladat költsége a védekezést elmulasztót terheli, illetve a kormányhivatal növényvédelmi bírságot szab ki. A szakemberek nemcsak a földről, hanem a levegőből is figyelik a parlagfű-fertőzöttséget. Tapasztalataik szerint a gyomnövény legnagyobb mennyiségben mezőgazdasági területek szélein, nem megfelelően gyomirtott táblákon, nem művelt agrárterületeken, útszéleken, árokpartokon, elhanyagolt zártkertekben, beruházási területeken fordul elő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!