programkavalkád

2021.06.27. 20:00

A tűzugrás sem maradt el a Múzeumok Éjszakáján (galéria)

Szombaton este nemcsak a Széchenyi tér telt meg élettel, hanem a Káptalan utca is – eljött ugyanis a 19. Múzeumok Éjszakája. A Janus Pannonius Múzeum idén 13 helyszínen 30 programmal és megannyi izgalommal várta a közönséget. A szervezők bíztak abban, hogy a kényszerű karanténidőszak után sokan visszatérnek megcsodálni a különböző kiállításokat, éppen ezért minden korosztálynak igyekeztek programot biztosítani.

Fodor Szabina

Fotó: Laufer László

– Izgalmas tárlatokkal, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, szubjektív és objektív tárlatvezetésekkel, gyerekeknek szóló programokkal vártunk mindenkit – mesélte Kőhalmi Andrea, a múzeum marketingvezetője. Megtartották a hagyományos éjszakai túráikat, fáklyák kíséretében vezette Gábor Olivér régész az érdeklődőket a Jakab-hegyre, emellett pedig a gyógynövényismereti túrára is sokan csatlakoztak Dénes Andrea botanikushoz. Két időszakos tárlat is debütált: az egyik a „Málenkij robot – 75” című kiállítás, mellyel az online térben már találkozhattak az érdeklődők, a másik a „Két ágyúlövés”, amely a Habsburgok Baranyában témakörbe vezeti be a látogatókat, a Modern Magyar Képtárban.

Népszerű volt a tárlatvezetés a Sopianae régészeti kiállításon is, a Janus Pannonius Múzeumban, ahol a híres Marcus Aurelius-fej mellett különböző leletegyütteseket csodálhattak meg az oda érkezők. A múzeumpedagógiai műhelynek köszönhetően a Bányászati Múzeum és a Vasarely Múzeum előtere gyerekzsivajjal és lelkes szülőkkel telt meg, ahol színes síkidomokból készíthettek térhatású képeket kicsik és nagyok.

Évente egyszer, ezen az éjszakán csoda történik a Zsolnay Múzeumban is. A kiállításon a gyár díszművei láthatók kronológiai sorrendben, ezen belül stílusirányzatok, tervezők szerinti csoportosításban. A kiállítás része az 1990-ben megnyílt Zsolnay-emlékszoba, mely a Zsolnay család különböző dísztárgyait mutatja be.

Innen nem messze lehetőségünk volt megtekinteni az Egyetemi Könyvtárat, ahova belépve, a régi könyvek illatát megérezve, majd a gyűjteményt meglátva egy valóságos könyvbirodalomban érezhettük magunkat. Afrika állat- és növényvilága is elénk tárult, különböző leletek formájában. Láthattunk afrikai fosszilis korallt és kiszáradt tevecsontokat is egyenesen Egyiptomból.

Mire beesteledett, már a Néprajzi Múzeumban voltunk, ahol egy almabálban érezhettük magunkat. A ropogó tűz mellett kicsi kezek tartották az almanyársakat, Gergely Anikó termelő pedig a felnőttekre is gondolt, almacidert lehetett nála kóstolni. Itt az éjszaka Szent Iván-napi tűzugrással zárult, ahol megannyi bátor kisgyerek ugrotta át a lángokat.

Pécsett a Múzeumok Éjszakája programjai nemcsak a múltat és a jelent hozták közel egymáshoz, hanem közös gondolkodásra és interakciókra ösztönözték az odalátogatókat. Ez most véget ért, a Káptalan utca viszont júliusban sem alszik majd. Július 1-jétől a Múzeum Utca Plusz rendezvényükre várják a nagyközönséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!