Zarándoklat

2021.06.21. 10:06

Horvátok jöttek össze a határ menti Révfaluban

Az Országos Horvát Önkormányzat szervezésében Jézus Szíve-búcsút ünnepeltek a baranyai Révfaluban a napokban.

Zs. J.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A zarándoklat megrendezésére kiválasztott helyszínek azok a búcsújáró helyek, amelyeket egyébként is látogatják a horvát nemzetiségű emberek, például a Szent Márton templom Szombathelyen, Homokkomárom, Máriagyűd, Hercegszántó, és Révfalu, amely elsősorban a Dráva áradásai miatt elnéptelenedett, ezért ma leginkább csak üdülőtelepülésként tartják számon.

Hagyományosan az erről a vidékről származó papok mutatnak be szentmisét, valamint szinte minden alkalommal vendég-plébános is érkezik Horvátországból. Az idei, országos programot tavaly szerették volna megrendezni, de a koronavírus-járvány miatt 2020-ban csak a közeli településekről jöttek el a hívek.

A szentmisét Marin Srakić djakovói nyugalmazott érsek mutatta be Felföldi László pécsi megyéspüspök és paptársaik koncelebrálásával. Marin Srakić atya a szentmise elején utalt arra, hogy a családja Hercegszántóról (Bács-Kiskun megye) indult valamikor háromszáz évvel ezelőtt, majd Pélmonostoron, Mohácson át jutott a Dráva mentére, Harkanovciba.

Képünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!