káoszkoalíció

2021.07.19. 20:00

Gyenge lábakon áll Péterffyék hatalma

Gyengíti a pécsi városvezető koalíció felhatalmazását, hogy a választáson győztes jelölő szervezet kiszorult a hatalomból Deák Dániel szerint. A Dunántúli Naplónak nyilatkozó elemző úgy véli, a polgármesterek rendkívüli felhatalmazásának végével több balliberális vezetésű városban újra előjöttek a belső feszültségek.

Vizvári Soma

Komoly kérdéseket vet fel a választói felhatalmazás szempontjából Deák Dániel szerint, hogy a pécsi városvezető koalíció tagjaitól saját jelölő szervezetük vonta meg a támogatást. A XXI. Század Intézet vezető elemzője hozzátette: Péterffyék legitimációját tovább gyengíti, hogy a Mindenki Pécsért Egyesület is képviselteti magát a közgyűlésben, de a választáson győztes jelölő szervezet kiszorult a hatalomból, és gyakorlatilag ellenzékivé vált.

Ahogy arról lapunk beszámolt, a múlthét keddi rendkívüli közgyűlésen az MSZP, a DK, a Jobbik és az Öttorony frakció­vezetője is bejelentette, hogy a frakciójuk elnevezésében a Mindenki Pécsért előtagot Pécs Jövője névre cserélik. Bognár Szilvia, volt DK-s alpolgármester pedig közölte, hogy a jövőben a Mindenki Pécsért Egyesület városházi képviselőjeként dolgozik tovább, de marad a DK-ban. A Momentum három képviselője bennmaradt a Mindenki Pécsért Egyesület-frakcióban, vagyis ők is különváltak az MSZP-s befolyás alá került baloldali városvezető koalíciótól. Mint ismert, a Mindenki Pécsért Egyesület június végén kezdeményezte Péterffy Attila polgármester kizárását, és többségi szavazással úgy döntött, hogy megvonja az egyesület nevének használatát attól a 14 képviselőtőtől és képviselő csoportjaiktól, akik elfogadták a frakciószövetség új szabályzatát, amely alapján a 26 fős testület 12 baloldali képviselője eldöntheti a város ügyeit.

A koalíciószakadáshoz vezető belharc a pécsi városházán június közepén kezdődött, amikor saját pártja, a DK támogatásával levették Bognár Szilviát az alpolgármesteri posztról, és a helyére párttársát, Zag Gábort ültették. A szocialista Nyőgéri Lajost megerősítette a közgyűlés alpolgármesteri pozíciójában. A történteket a Momentum frakciója annyira nem tudta megemészteni, hogy kiszálltak a városvezető koalícióból.

– A koronavírus-járvány miatt bevezetett rendkívüli jogrend egy ideig egyszemélyi döntési lehetőséget adott a polgármestereknek, akiknek most ismét alkudozniuk kell a képviselő-testület tagjaival. Ennek hatására egyre több balliberális vezetésű településen újra előjöttek a belső feszültségek, és ez Pécsett sem történt másképp – magyarázta a helyzetet Deák Dániel politikai elemző.

Mellár nem válaszol kérdéseinkre

A Mindenki Pécsért Egyesület elnökének nemrég az elmúlt időszak pécsi belharcaival kapcsolatban tettünk fel kérdéseket, de Mellár Tamás előzetes ígérete ellenére nem méltatta válaszra munkatársunkat, illetőleg olvasóinkat. Kíváncsiak voltunk, az MSZP–Párbeszéd parlamenti frakciószövetség tagja szerint mit üzen az egyre kaotikusabbá váló baloldali pozícióharc a 2022-es választással kapcsolatban. Arra is rákérdeztünk, az, hogy Péterffyről korábban azt mondta, nem független, hiszen neki az MSZP pénztárnoka, Puch László mutatta be, vajon azt jelenti-e, hogy visszaszivárogtak a szocialisták a pécsi városházára. Mellár Tamás azonban válaszok helyett inkább negatívan minősítette munkatársunk kérdéseit.

https://www.bama.hu/helyi-ertek/velem-en/elakad-a-szo-ebred-a-szavazo-3953129/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!