dolgos zümmögők

2021.07.12. 17:30

Ha gond van, hívjunk méhészt, ne bántsuk őket

Májustól októberig sok család keresi meg a rovarirtó cégeket vagy a katasztrófavédelmet azzal, hogy darazsak, méhek költöztek be a szellőzőbe, kéménybe. A lakosság egy része ilyenkor tanácstalan, nem tudja, melyik esetben mi a teendő, kit kell értesíteni.

Tóth Viktória

Főként a nyári időszakban gyakori, hogy méhek vagy darazsak költöznek a padlásra, a kéménybe. Amikor az ember felfedezi őket, gyakori az ijedtség, majd a tanácstalanság. May Gábor, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület baranyai szaktanácsadója, a Pécsi Méhész Egyesület elnöke elmondta, senkinek sem javasolja, hogy otthon, szakértelem nélkül maga kezdje el lepiszkálni a rovarokat. Mert az is könnyen előfordulhat, hogy az illető nem tudja, hogy allergiás a csípésre és a lepiszkálás közben több szúrás is érheti. Ezzel pedig akár életveszélyes helyzetbe is kerülhet.

– Ha méhekről van szó, akkor a katasztrófavédelmet kell értesíteni, akiken keresztül eljutnak hozzám a bejelentők, ugyanis a katasztrófavédelemnél tudják az elérhetőségemet. Ezután a helyszínre irányítom a területileg illetékes méhészt vagy méhrajbefogót – mondta el a főbb tudnivalókat May Gábor.

Ezen kívül azt is megtudtuk tőle, hogy a szabályozás alapján, ahonnan elment a raj, annak a méhésznek kell azt befognia. Ám ez nem mindig magától értetődő, a rajok ugyanis képesek akár 8-10 kilométer távolságot is repülni. Ebben az esetben, amely területre leszállnak a méhek, azé lesznek. Ha valakinek nincs rájuk szüksége, akkor megkeres egy méhészt, vagy megkeresi a katasztrófavédelmet, és rajtuk keresztül eljut az OMME-hez az információ. A méhek rajzása egyébként alapvetően április végétől június végéig tart, tehát ez az az időszak, amikor esetlegesen méhrajokkal találkozhatunk.

Ha darázzsal van dolgunk, akkor pedig a rovarirtókat kell értesíteni. A darazsak általában agresszívabbak, mint a méhek, ám többségük ártalmatlan, ha nem lépünk fel ellenük támadólag. Azt azonban fontos tudni, hogy őket sem szabad egyből irtani, a darazsak között is vannak védett fajták. Mielőtt tehát csupán félelemből elpusztítunk egy darazsat vagy méhet, jusson eszünkbe, lehet, hogy egy védett rovarról beszélünk. Ezen kívül a méhek sokak kedvencét, a mézet termelik, és beporzásuk nélkül termékeny virágok, gyümölcsök sem lennének.

Külsőleg is különböznek

A darazsaknak és a méheknek sok a közös vonásuk, de annál több dologban különböznek. A méhek leggyakrabban aranysárgák és sötétbarnák, a darazsak fekete-sárgák, élénk színűek. A méheknek szőrösek a végtagjaik csakúgy, mint a testük, a darazsak viszont általában csupaszok, illetve enyhén szőrösek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!