fogyasztóvédelem

2021.08.07. 09:15

Használt autóval könnyen pórul járhat a figyelmetlen vevő

Használt autó vásárlásakor különösen körültekintőnek kell lenni, semmiképp nem szabad elhamarkodott döntést hozni – hívják fel a figyelmet fogyasztóvédelmi szakemberek. Könnyen pórul járhat, aki meggondolatlanul választ – a panaszok is ezt igazolják.

W. K.

20200902 Szerencs fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország Használtautó kereskedés riport. Szabó Norbert Szikszóról autózott Szerencsre egy Audi miatt. képen: Szabó Norbert és Földvári Zsolt autó kereskedő

Fotó: Bujdos Tibor

Használt autó esetében nagyon fontos, hogy olyan gépkocsit vásároljunk, amelynek az eladója az adásvételi szerződés szerint vállalkozás, és nem egy másik (külföldi) magánszemély – ez utóbbi esetben ugyanis nem jár az egy év szavatosság – hívja fel a figyelmet a Baranya Megyei Békéltető Testület a használtautó-vásárlás fogyasztóvédelmi szempontjairól készített összeállításában.

Fontos, hogy vezetett előéletű autót vegyünk, amelyet szervizkönyvből, bemutatott számlákból vagy szakszervizi nyilvántartásból mi is megismerhetünk – hangsúlyozzák. A gépjárműről készíttessünk állapotfelmérő lapot, és ezen pontosan rögzítsük a kocsi műszaki állapotát a legfontosabb alkatrészekre kiterjedően.

Nézzük, vagy hozzáértő szakemberrel nézessük meg, hogy pontosan milyen javítások, cserék szükségesek a leendő autónkon a közeljövőben. Az adásvételi szerződésben pontosan rögzítsünk minden lényeges körülményt az autó sérüléseire és futásteljesítményére vonatkozóan, szerepeljen benne a gépkocsi átadásának pontos ideje és azt is szükséges tisztázni az iratban, hogy mely terhek kit terhelnek (átírás, eredetvizsgálat, stb…)

A Baranya Megyei Békéltető Testület összefoglalójában felhívja a figyelmet arra is, hogy ha az autóra külön jótállást/garanciát vállalnak, meg kell nézni, hogy ez pontosan milyen feltételekkel jár. A garanciavállalás feltételeit kérjük el írásban! A tapasztalat szerint ugyanis a vásárlók sok esetben külön fizetnek azért, ami a jogszabályok alapján amúgy is jár nekik. Figyelni kell arra is, hogy az esetleges garanciát a kereskedő vagy egy biztosító vállalja-e a kiválasztott gépjárműre.

Gyakori kikötés a szerződésekben, hogy az eladó semmilyen garanciát nem vállal, vagy az, hogy a vevő semmilyen további igényt nem támaszt az eladóval szemben. Ezek jogellenes kikötések, ilyen tartalmú szerződést ne írjunk alá!

A kormány, a pedálok is árulkodnak

A későbbi vita elkerülése érdekében lehetőleg autókereskedésből, kizárólag a kereskedő nevén lévő használt gépjárművet válasszuk. A kormány, a váltószoknya, a pedálok és az ülések állapota mind-mind utalhat az autó valós kilométer futására. Semmiképp ne érzelmi alapon döntsünk, viszont mérlegeljük a döntésnél azt is, hogy milyen kiegészítőket, gumigarnitúrát, pót­alkatrészeket kínálnak a jármű mellé.

Fontos kiemelni, hogy a szakszerviz által végzett állapotfelmérés valós képet mutat nekünk a kiszemelt kocsiról. Ha nem ismerjük jól a kiválasztott típust, mindenképp érdemes információk után kutakodni az interneten – a tesztek és a különböző fórumok jó kiindulási alapot nyújtanak, és segíthetnek a helyes döntés meghozatalában. Ha a használt autót interneten hirdetik, de a róla készült képek gyenge minőségűek, akkor már az is gyanúra adhat okot. Ilyen esetben mindig kérjünk nagy felbontású képeket az eladótól.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!