Sokac Babfőző Fesztivál

2021.08.09. 07:00

Rotyogott a bab a cserépedényekben Mohácson (videó)

Szombat délután ínycsiklandó illat lengte be Mohács utcáit, s füst szállt fel a házak között. Immár 27. alkalommal rendezték meg a Mohácsi Sokac Babfőző Fesztivált – írja a Mohácsi Újság.hu.

Márkus Hanna (forrás: Mohácsi Újság.hu)

Fotó: Dittrich Éva

Lassan három évtizede annak, hogy először megrendezték a Mohácsi Sokacok Olvasókörének tagjai a népi és nemzetiségi hagyományokat felelevenítő babfőző fesztivált. Az idei lett volna a 28. alkalom, azonban a vírushelyzet közbeszólt és a tavalyi fesztivált el kellett halasztani, így a szombati „csak” a 27. volt. A rendezvény délután két órakor kezdődött a Sokac-negyed utcáiban.

A tűzgyújtást követően eljött a várakozás ideje, hiszen a bab nem egyhamar főtt meg, de a résztvevők ekkor sem unatkoztak, kellemesen telt az idő egy-egy fröccs és/vagy némi pálinka mellett.

A rendezvény nagyrészt a gasztronómiáról szól, azonban az ízek mellett kulturális és kézműves bemutatók is helyet kaptak. A családias hangulatú eseményre baráti társaságok érkeztek, akik saját receptjeik szerint főzték a babot, hiszen már mindenki kitapasztalta, mi az ő szája ízének a legfinomabb, illetve a társaságának.

– Ez a hagyomány arra nyúlik vissza, hogy valamikor a földműves őseink, amikor kimentek a mezőre, kellett valami meleg ételt készíteniük dél­időre, de nem volt rá idejük. Így hát amikor reggel kimentek a földekre, az agyagedényt odatették a tűz mellé, kapáltak egy sort, megkeverték egyszer-kétszer, majd visszatértek. Mire végeztek, fel tudták szolgálni az ebédet – mesélte Bubreg István.

A fesztivál során teljesen megtelt a Táncsics Mihály utca, sőt még a környéke is. A résztvevő főzők száma megközelítette a 300-at, akik 1100 agyagedényben hagyományos technikával főzték a babot.

A gyerekeket ugrálóvár, a felnőtteket pedig kisebb kirakodóvásár fogadta az utca elején. Többek között népi iparművészeti tárgyakat, lufikat, édességeket lehetett vásárolni az árusoknál.

A fesztiválon a Glasovi zenekar biztosította a jó hangulatot. Továbbá a Sokac Ház is nyitott volt a látogatók számára, így lehetőség volt szemügyre venni az épület belsejét, ahol izgalmas interaktív programok várták az érdeklődőket.

Az Olvasókör elnöke, Bubreg István érdeklődésünket látva minket is körbevezetett az épületben. A Sokac Házban meg lehet ismerkedni a sokac kultúrával, egy idővonal tárul a nézelődők elé, táncot is tanulhatnak, a népviselettel is megismerkedhetnek, s még zenét is hallgathatnak.

– Huszonnyolc éve ezen a napon délután nincs eső. Ezt a fesztivált még a felhők és a rossz idő egyszer sem zavarta meg. És bízunk benne, hogy ez továbbra is így marad – mondta Bubreg István.

Habár a rendezvény csak védettségi igazolvánnyal volt látogatható, a jó hangulatból a későbbi órákra is bőven maradt, s így az esti vigadozás idén sem maradt el. A nap méltó befejezéseként utcabállal zárult az idei babfőző fesztivál is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!