A kicsik is szörföznek!

2021.09.28. 14:00

Közösségi oldalak: fontos a gyerekek felkészítése a veszélyekre

Kötelezhető-e egy gyerek a közösségi oldalakon való regisztrációra? Olvasónk elmondása alapján érte már kellemetlenség csemetéjét, amiért nem értesült a Facebook Messengeren közölt információról.

Mohay Réka

A szóban forgó intézmény biztosította lapunkat, hogy a hivatalos információközlés a KRÉTA-felületen történik, a közösségi oldal csak kiegészítő szerepet játszik. Elképzelhető, hogy az olvasónk által közölt eset egyszeri túlkapás volt, a jelenség azonban mindenképp figyelmet érdemel.

– A digitális távoktatás inkább csak legalizálta, mintsem előmozdította azt, hogy egyre korábban lesz a diákoknak közösségi profilja, hiszen a tanulók többsége már fent volt a közösségi platformokon a vírus előtt is – tájékoztatta lapunkat Fegyverneki Gergő, a debreceni Bűvösvölgy oktatója, népszerű pedagógiai kötetek szerzője. A hivatalos regisztrációhoz szükséges életkor 13 év, de a tapasztalat azt mutatja, a gyerekek átlagosan 11 évesen már regisztrálnak közösségi oldalakra – erősítette meg az NMHH.

Azt, hogy az iskolai munka fontos részévé vált a Facebook, a kényszer és a praktikum szülte – fogalmazott egy pécsi általános iskolai tanár. – A KRÉTA sokszor lefagy, a Google Tanterem használata sem oly kézenfekvő, mint a Facebook és Messenger. Sokan nem rendelkeznek fejlett eszközökkel, ezek a felületek viszont mindenhol megbízhatóan működnek. A jelenléti oktatás során is hasznosak. Ha beteg valaki, vagy segítségre van szüksége a házi feladatban, itt a legegyszerűbb és leggyorsabb a kommunikáció. Az azonban fontos, hogy nem tehetjük kötelezővé. Mi a digitális oktatás idején is egyszerre küldtük a tudnivalókat a KRÉTA felületén, a Google Tanteremben és e-mailen keresztül is, a Facebook mellett.

Egy kisebb létszámú vidéki iskola tanári kara a gyerekekkel a Google Csoportok segítségével, e-mailben kommunikál, a szülőkkel viszont ­Facebook-csoportban is. ­– Praktikus megoldás a Family Link alkalmazás. Ez korlátozza, hogy a gyermek milyen tartalmakat nézhet és mennyi ideig használhatja egy nap a digitális eszközeit – mesélte egy édesanya.

Ki kell szűrni a veszélyforrásokat

A megkérdezett pedagógusok és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság egyaránt azt tanácsolják, ha fiatalon is regisztrálnak a gyerekek a közösségi oldalakra, legalább a tanárok és szülők készítsék fel őket a biztonságos internetezésre. Mint mindent, e felületeket is lehet értelmesen és károsan is használni. Ki kell térni a veszélyek elkerülésére, a biztonságos jelszó beállítására, a fals információk kiszűrésére, az online zaklatás megelőzésére, ismeretlen profilok kezelésére és a képküldés szabályaira is. Fontos, hogy ez a felkészítés az oktatásban is egyre nagyobb szerepet kapjon. Az NMHH a Bűvösvölgy online anyagaival és a gyerekaneten.hu szülői edukációs oldallal is támogatja ezt a célt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!