egészséges is

2021.10.10. 08:01

Remekül fogy a must Villányban

Javában tart a szüret, munka közben pedig jólesik inni egy-két pohár mustot is.

Zs. K.

20200926 Ópusztaszer Ópusztaszer Emlékpark Szőlőpréseléssel és mustkóstolással ünnepelték a Mihály-napot Borszűrő Szent Mihály ünnepe: szüret és iparosok napja Képen: szőlőpréselés Fotó: Török János TJ DM Délmagyarország

Fotó: Török János

Szerencsére ezzel az egyébként nagyon egészséges itallal már nem csak a szüret idején találkozhatunk. Több pincészettől vásárolhatunk már mustot, így egész évben élvezhetjük annak jótékony hatásait. Ősi Gábor villányi borász öt éve pasztőröztet le mustot, évente 1900 liternyit, amely mindig el is fogy.

– Ilyenkor természetesen nagyon keresik a mustot az emberek. Mi három fajtát készítünk, kékfrankosból vörös- és rozémustot, hárslevelűből pedig fehérmustot – mondta a borász. A gyümölcslébe nem kerül tartósítószer, csak hőkezelést kap. Ősi Gábor pincészetében le is ülepítik a szőlőből frissen préselt mustot, és csak a tiszta levet, a gyümölcslé legszebb részét viszik az üzembe. A borász is kiemelte, mennyire egészséges innivalóról van szó, de más miatt is kedvelik.

– A feleségem például azért szereti, mert amikor a gyerekeknek teát készít, akkor nem kell sokáig várni, míg kihűl, ehelyett musttal felhígítja. Egészséges innivaló, és egyből le is hűti a forró teát – mesélte. Hozzátette, akkor készül jó must, amikor rosszak a cukorfokok, magas cukortartalomnál nagyon tömény a lé. Az a must a legfinomabb, amelyet savasabb és alacsony cukortartalmú szőlőből préselnek. Az idei évjárat egyébként savak szempontjából nagyon jól sikerült, így finom mustok készülnek, melyeket lehet kóstolni a villányi pincészetnél, és vásárolni is lehet belőle folyamatosan.

A frissen préselt szőlőlének a magas tápanyagtartalma ellenére alacsony a kalóriatartalma, és gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. K-, E- és B-vitaminokat, valamint magnéziumot és káliumot is tartalmaz. A benne található antioxidánsok pedig hozzájárulnak bizonyos betegségek megelőzéséhez.

Egyik legfontosabb alkotóeleme, a quercetin nevű fla­vonoid segíti egyes daganatos megbetegedések megelőzését, csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást, gyulladáscsökkentő hatású. Ezenkívül védi az ereket a meszesedéstől és a káros lerakódásoktól, így azok következményeitől.

Régen a lábadozó betegeket a húsleves mellett gyakran kínálták szőlővel is a gyorsabb felépülés reményében. Természetesen, mint minden finom és egészséges alapanyag, így a must is megjelent a gasztronómiában is, tejszínnel keverve kitűnő krémeket készíthetünk belőle, amiből finom pohárdesszert-variációkat alkothatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!