Fellángoltak az ellentétek

2021.10.19. 07:57

Újabb balhé a pécsi városházán: nekimentek a baloldaliak a baloldaliaknak

A keddi közgyűlés előtt újra egymásnak estek a baloldaliak és a jogi és ügyrendi bizottságon újra fellángoltak az ellentétek, miután a szocialista-DK-s befolyás alá került városvezető koalíció ismét módosítaná a szervezeti és működési szabályzatot, amit a Momentum igencsak zokon vett.

Bóka Máté

Fotó: L. L.

Éppen két éve kaparintotta meg a hatalmat Pécsen az a szivárványkoalíció, amelynek politikus tagjai egy álcivil szervezet, a Mindenki Pécsért Egyesület mögé bújva jutottak be a közgyűlésbe, aztán rögtön különböző frakciókat alakítottak. Később a DK-s alpolgármestert lecserélték egy másik DK-sra és még egy MSZP-st is kineveztek alpolgármesternek.

A hónapokig tartó csata következtében három részre hullott az „összefogás”, a momentumosok és a kegyvesztett ex-alpolgármester kikerült a koalícióból. A pártembereket a választáson elbújtató, Mellár Tamás (MSZP-P frakciótag) parlamenti képviselő által vezetett civil szervezet pedig megvonta a névhasználati jogot a csonkakoalíciótól és Péterffy Attila polgármesternek is kiadta az útját.

Ilyen előzmények után aztán hétfőn újra egymásnak estek a baloldaliak, a jogi és ügyrendi bizottságon ugyanis újra fellángoltak az ellentétek, miután a szocialista-DK-s befolyás alá került városvezető koalíció kedden ismét módosítaná a szervezeti és működési szabályzatot, amely kapcsán a momentumosok tudni vélik, hogy valójában ellenük szól az eljárás. Információink szerint ugyanis az a tét, hogy a Momentumtól úgy vegyék el a bizottsági és felügyelőbizottsági helyeket, hogy az MSZP-DK tengely elvárásainak megfelelő döntések át tudjanak csúszni különösebb probléma, akadékoskodás nélkül.

A hétfői ülésen Pokorádi Gábor (Momentum) képviselő a DK-s Kunszt Mártának és az MSZP-s Csaba Istvánnak neki is szegezte a kérdést, hogy miért nem írják le inkább egyenesen, hogy a momentumosoknak a különböző bizottságokból, felügyelőbizottságokból való kiszorításáról van szó és miért titkolóznak ismételten?

Azt is mondta, hogy korábban olyan antidemokratikus frakciószerződést akartak velük aláíratni, ami jogi nonszensz volt és a képviselői jogok megcsorbítását jelentette. A Momentum erre reagálva ki is dolgozott egy másik tervezetet, de a javaslataikra semmilyen válasz nem érkezett az akkor még meglévő koalíciós társaikról. Úgy tudjuk, hogy az ügyrendi bizottságon azt is felemlegette Pokorádi, hogyha a sajtónak kiszivárogna az emlegetett frakciószerződés, akkor elég nagy problémát okozna megvédeni a nyilvánosság előtt.

Máris nekiugrottak a saját emberüknek

A polgármester, Péterffy Attila közgyűlési frakciójának a vezetője, Ágoston Andrea (aki az MSZP elnökétől, Tóth Bertalantól kap fizetést) nárcisztikus hímsoviniszta téveszmés pszichopatának nevezte a baloldal miniszterelnök-jelöltjét, Márki-Zay Pétert, ahogyan Mellár Tamás is negatív jelzőkkel illette őt, mondván egy politikai kalandor. A városvezetésben helyet foglaló MSZP-s Nyőgéri Lajos pedig ki is jelölte az irányt, hiszen Gyurcsányné Dobrev Klára melletti voksolásra buzdított. Csakhogy a káosz még nagyobb legyen, megemlítendő, hogy az MSZP „hivatalosan” egyébként Márki-Zayt „támogatja”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!