Az Élet fája

2021.11.11. 17:30

A zöldebb jövő érdekében ültettek fákat Kertvárosban

A pécsi Illyés Gyula Általános Iskola mellett ültettek fákat a diákok az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára, Steiner Attila, valamint Kővári János megyei fenntartható városfejlesztési biztos részvételével. Az Élet fája program célja, hogy minél szélesebb nyilvánosság számára felhívja a figyelmet a környezetvédelemre.

Bóka Máté

Fotó: L. P.

Kertvárosban négy helyszínen több tucatnyi facsemetét ültetnek el az Élet fája program keretében, hogy felhívják a figyelmet a környezetvédelemre, az első akcióra csütörtökön került sor az Illyés Gyula Általános Iskolánál. Az eseményen Steiner Attila körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár arról beszélt, hogy 2050-re hazánk szeretne klímasemleges országgá válni, ezért fontos, hogy ehhez konkrét intézkedések társuljanak és a lakosság számára is inspiráló akciókat szervezzenek.

A fák, az erdők a célkitűzésben kiemelt jelentőséggel bírnak, hiszen rengeteg szén-dioxidot kötnek meg. Kitért arra, hogy tavaly vállalták, hazánkban évente egymillió fát ültetnek, hogy 27 százalékra tudják növelni a fás területeket. A gyermekek bevonása pedig azért fontos, mert ők a kulcsa a kitűzött céloknak, hiszen ha maguk is látják, hogy a környezetvédelem milyen fontos, akkor számukra ez a mindennapok részévé válik – mondta.

Kővári János megyei fenntartható városfejlesztési biztos ehhez még hozzátette: Pécsen az Ökováros-Ökorégió Alapítvány a motorja a közösségi faültetéseknek, aminek része a mostani akció is. A programot szeretnék folytatni, reméli, hogy a városvezetés is partner lesz ebben. Megjegyezte, hogy a városban elindított zöldiskola programnak köszönhetően az intézmények nyolcvan százaléka ökoiskola, a köztük az Illyés Gyula Általános Iskola is, ahol ilyen jellegű oktatás, nevelés zajlik.

A programon megjelent Király Nóra, a Zöld Követ Egyesület elnöke csatlakozva az előtte szólóhoz elmondta, a kis közösségeknek, iskoláknak, óvodáknak nagyon fontos szerepük van a szemléletformálásban, és az egyesületüknél is azon dolgoznak, hogy a jövőben természetes legyen, hogy környezettudatosan élünk. Azt szeretnék megmutatni, hogy apró, kis dolgokkal is tudunk tenni azért, hogy egy szebb, élhetőbb, zöldebb bolygón, Magyarországon élhessünk. A céljuk, hogy a szervezetük országos hálózatot hozzon létre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!