Kapcsolatainkat is tölteni kell

2021.11.20. 16:58

Az idősek értékrendjének megértése segítheti a fiatalokat

Generációk együttéléséről szólt a Mathias Corvinus Collegium pécsi központjában tartott november 10-i előadás.

M. R.

Forrás: MCC

Fotó: Nagy Laura

– A telefont naponta töltjük, az autónkat hetente-kéthetente megtankoljuk, ugyanígy működnek az emberi kapcsolatok is, azokat is töltenünk kell – mondta Kozma-Vízkeleti Dániel klinikai szakpszichológus, az MCC Pszichológia Iskola vezetője, aki párokkal és családokkal dolgozik kiképző pszichoterapeutaként, melynek során számos tapasztalatot gyűjtött a különböző generációk családi együttéléséről és az annak során felmerülő problémákról.

Az eltérő életstílussal élő családtagok könnyebben megtalálják azokat a különbségeket, amelyek elválasztanak, mint azokat az élményeket, értékeket, amelyek összekötnek. Egy kutatás szerint az a gyermek vagy fiatal, aki rendszeresen hallotta a szülei, nagyszülei történeteit, ismeri a gyökereit, erőforrásként tudja ezeket használni, és jobban fejlődnek társas készségei, könnyebben veszi az életben bekövetkező akadályokat.

Az együttéléshez nagyfokú tudatosság és türelem szükséges, ugyanis az idősebb generáció a legtöbbször úgy gondolja, hogy az ő idejében minden jobb volt, és aggodalmat éreznek a felnövő nemzedékekért. A kamaszkorúak és a fiatal generációk pedig rendszerint kritikával és fenntartásokkal kezelik az idősebbektől hallottakat. A megoldás sosem egyszerű, de az egymás felé forduló, nyílt párbeszéddel segíthet felfedezni egymás értékeit, ezáltal elősegítve a kölcsönös megértést is. Sőt, az idősektől tanulni mindig hasznos lehet a fiatalabbak számára.

– Az egyes nemzedékek jó megoldásai, nagy nehézségekből való kilábalásaik felhasználhatók saját életválságainkban – fogalmazta meg az előadó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!