arckép

2021.11.29. 11:30

Szeretne megoldásokat találni a gyógyíthatatlan betegségekre

Hajnalné dr. Nagy Szilvia Anettel beszélgettünk, aki csodálatos éven van túl, ugyanis megszületett a kislánya, és szakmai sikerekben is bővelkedett, hiszen junior Szentágothai-díjban, illetve Bárány Róbert-elismerésben is részesült.

Móga Richárd

Forrás: HNT

Fotó: Csortos Szabolcs

– Hogyan talált rá erre az útra?

– Utamon Bogner Péter professzor indított el még 2010-ben, ugyanis ekkor találtam rá az ő témavezetése alatt futó Tudományos Diákköri témára a PTE ETK Diagnosztikai Képalkotó szakon. Emlékszem arra a pillanatra, mikor megragadta a figyelmemet egy olyan téma, amit akkor még nem is ismertem. Becsatlakozhattam a Pécsi Diagnosztikai Központban egy éppen folyó kutatásba, melyből végül az első közleményem is megszületett. Innentől felpörögtek az események, ugyanis helyet kaptam a központ kutatócsoportjában, melynek a mai napig aktív tagja vagyok.

– Ön kapta idén a junior Szentágothai-díjat.

– Nagyon nagy megtiszteltetést érzek, hogy Czéh Boldizsár professzor és a bírálóbizottság tagjai érdemesnek találtak a díj elnyerésére. Számomra ez egy olyan pozitív visszacsatolás, ami továbbvisz a választott utamon és megerősít abban, hogy jó az, amit csinálunk. Azt gondolom ugyanakkor, hogy minden elismerést megfelelő alázattal kell fogadni, ugyanis mindig van hova fejlődni.

– Mi motiválja nap mint nap?

– Legfőbb motivációm, hogy jót tehetünk az embereknek, hozzájárulhatunk ahhoz, hogy bizonyos nem gyógyítható betegségek egyszer kezelhetővé válnak. Egy kutató élete nagyon rögös, rengeteg kihívással, lemondással jár és nagyon sok, főleg a magánéletből elvett időt igényel. Egy kutatónak nincs hétvégéje, se éjszakája, akkor dolgozik, amikor azt az aktuális kísérlet megkívánja. Hálás lehetek a férjemnek, aki mindig támogatott az utamon.

– Mit tervez a jövőre nézve?

– Jelenleg az időm és a figyelmem jelentős részét az öt hónapos kislányom köti le. Az elmúlt 1–2 hónapban már néhány kutatással és a hallgatókkal is tudtam foglalkozni, illetve épp a napokban beszéltünk a csapattal egy újabb kutatás elindításáról, ami várhatóan 2022-ben rajtol. Szeretném tovább vizsgálni a betegség, a kór okát és olyan MR-módszereket szeretnék kifejleszteni a kutatócsoporttal, melyek előre visznek minket a betegség megértésében.

Két elismerést is bezsebelt

Hajnalné dr. Nagy Szilvia Anett a junior Szentágohai-díj mellett Bárány Róbert-elismerésben is részesült, melyet szintén a stressz és depresszió talaján kialakuló eltérések kapcsán kaphatott meg. Végzettsége szerint radiográfus is, amiben nemcsak az MR-képalkotás, hanem a röntgen, az ultrahang, és a CT mellett a nukleáris medicina is szerepet kap. – Olyan hivatást kerestem, amiben a betegségek, kórok vizsgálódása kombinálható a műszaki fejlesztésekkel, így találtam rá a Diagnosztikai Képalkotásra – vélekedett a PTE Szentágothai János Kutatóközpont Strukturális Neurológiai kutatócsoportjának tagja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!