Új fejlesztési lehetőségek

2022.02.05. 07:00

Élettel töltik meg a magyar falvakat

A Magyar Falu Program kapcsán tartott sajtótájékoztatót és polgármesteri fórumot Gyopáros Alpár, a Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos és Nagy Csaba országgyűlési képviselő. A hiánypótló támogatási rendszer számos vidéki település fejlődését segíti elő.

Mohay Réka

 A Szigetvári Vigadóban tartott sajtótájékoztatón Nagy Csaba elmondta, az egyedülálló kezdeményezés az elmúlt években elindította a falvakban a fejlődést. Számos területen hozott eredményeket, közösségszervezés, infrastrukturális fejlesztések, felújítások, eszközbeszerzések és bértámogatások területén egyaránt. 

Gyopáros Alpár kormánybiztos hangsúlyozta, a Magyar Falu Program egyedisége abban áll, hogy olyan fejlesztésekre ad lehetőséget, amelyeket a falvak vezetői kérnek, amelyekre a településeknek valóban szükségük van, így a valós helyi igényekhez illeszkedik a program. 

A kormánybiztos úgy fogalmazott, a Kormány hosszú távban gondolkodik a programot illetően, a falvak lemaradottságára kívánnak valódi megoldást nyújtani, így nyolc-tíz éves időtávot tartanak megfelelőnek. Eddig három év telt el, s már most számos fejlesztésre kerülhetett sor, így tervezik a folytatást is. 

A program alapvetése, hogy a pályázati eljárás és elbírálás minél gyorsabb és egyszerűbb legyen, ne kelljen éveket várni a támogatási összegek folyósítására. Azzal is törekednek az életszerűségre, hogy a települések vezetői a hirtelen felmerülő problémák, sürgős esetek kapcsán is kérhessenek segítséget. 

A vidékfejlesztő pályázat lehetősége 2022-ben is tovább folytatódik és nyitva áll az aktív kistelepülési vezetők előtt. Fontos pillér a Magyar Falu Program, mellyel a családok vidéki letelepedését és otthonteremtését is segítik. Emellett hangsúlyos az olyan alapvető infrastruktúra kiépítése, mint az utak javítása. A program többek között továbbra is lehetőséget ad faluházak, óvoda- és iskolaépületek, orvosi rendelők felújítására, tanya- és falugondnoki buszok beszerzésére. Lehetőség van közösségi terek kialakítására, testnevelési és sportinfrastruktúra fejlesztésére, illetve szolgálati lakások kialakítására. Ezen felül a falvakban működő civil szervezetek támogatása is megvalósítható. 

A sajtótájékoztatót követően fórumot tartottak a vidéki polgármesterekkel, akik kérdéseket, meglátásokat fogalmazhattak meg, melyekre Gyopáros Alpár és Nagy Csaba reagáltak. Az egybegyűlt vezetők egyetértettek abban, hogy a Magyar Falu Program élettel tölti meg a vidéki falvakat, reményt adva az ott élők számára. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!