Megszületett a megoldás

2022.03.10. 20:00

Hatékonyabbá vált a vízgazdálkodás az Ormánságban

Lezárult a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság hatékony vízgazdálkodást, vízszabályozást célzó projektje, melynek eredményeként a térség vízháztartása kiegyenlítettebbé, kiszámíthatóbbá válik.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Az Ős Dráva Látogatóközpontban tartották a DDVÍZIG Vízvisszatartás és tájhasználat-váltás tervezése az Ős-Dráva Programban című projektjének záróeseményét, ahol Láng István, az Országos Vízügyi igazgatóság főigazgatója, Bencs Zoltán, a DDVÍZIG igazgatója, valamint Udud Péter, a kivitelező cég vezérigazgatója ismertették a porjekt részleteit, Réthy Pál közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár mondott köszöntőt. 

 

Az Ős-Dráva Program a Dráva térségének felszíni vízrendszerére alapozva teremti meg a hosszú távú, fenntartható fejlődés feltételeit hazánk egyik leghátrányosabb térségében, az Ormánságban. A vízügyi igazgatóság által megvalósított fejlesztések javítják az egykor vízekben bővelkedő térség vízgazdálkodását. Elősegíti a keletkező vízek visszatartását, illetve szükség szerint a pótlását a Drávából az aszályos időszakok idejére, ezáltal kiszámíthatóbbá teszi a térség vízháztartását. 

 

A projekt megyénk dél-délnyugati, valamint Somogy délkeleti részét érintette, a Barcsi, Szigetvári, Sellyei, Szigetvári járások összesen 45 településének közigazgatási területén valósult meg, a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében nyert uniós forrásból, több mint 15 milliárd forint összköltséggel. 

A múlt században kiépített árokhálózat felhasználásával és helyenkénti átalakításával olyan vízkormányzási rendszer létrehozására került most sor, amely biztosítja a Drávából Drávagárdonynál megépített szivattyúrendszerrel kiemelt víz elosztását. Az árokrendszer mentén megépült vízterelő művek (duzzasztók, zsilipek) segítségével lehetővé vált az egykor a Dráva árterületéhez tartozó vízjárta területek, természetes vizes élőhelyek, holtágak életre keltése, az élővilág gazdagítása. 

 

Évtizedes problémára nyújt megoldást a beruházás

A vízügyi igazgatóság szoros együttműködésben dolgozott a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal, illetve társszervezetek is bekapcsolódtak a projektbe. Szükségszerűségét többek között a klímaváltozás, a Dráva fenéksüllyedése miatti kiszáradás, ezzel együtt a gazdálkodás ellehetetlenülése adta. A program koncepciója szerint a térség problémáit a vízgazdálkodási rendszer átalakítására alapozva kell megoldani. A hajdanán vízzel megfelelően ellátott terület számára biztosítani kell az optimális vízmennyiséget, ezzel pedig a természeti értékek fenntartásához és a növényvilág változatosságának megtartásához vízpótlásra van szükség. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!