Sárban csúszva

2022.05.04. 20:00

Egy civil nő is bírja a kemény kiképzést Orfűn (galéria)

A héten zajlik Orfűn az Elite Challenge program, amely a legkeményebb, civilek számára is elérhető, a különleges alakulatok által is használt ötnapos fizikai és pszichés terheléses képzés könnyített változata. A feladatok nehézségeiről azonban mindent elárul, hogy a 17 indulóból féltávnál már csak hatan állták – szó szerint – a sarat.

Radnai Balázs

A szerdai nap szó szerint vízválasztó volt azon civilek számára, akik szeretnék bizonyítani, hogy képesek megfelelni az elit katonákkal szemben támasztott minimumkövetelményeknek. A program legnehezebben teljesíthető és leglátványosabb részében ugyanis állig felöltözve, bakancsban úszva és bukdácsolva, csurom sárosan kellett teljesíteniük csapatként a jelentkezőknek. 

– Nem véletlenül mostanra hívtam önöket, hiszen a legjobban a vizes nap adja vissza azokat az emberfeletti nehézségeket, amiken a jelölteknek át kell küszködniük magukat – fogad minket Koltai Arnold alezredes, a honvédség legendás rohamlövész-tanfolyamának az atyja, akitől megtudtuk, hogy hajnalban még heten voltak a versenyzők, ám egyikük izomsérülés miatt kénytelen volt megkongatni a képletesen a feladást jelképező harangot. 

– Sajnáltam szegény srácot, mert látszott rajta, hogy lelkileg és fizikailag is nagyon komolyan felkészült, de jelezte, hogy jövőre ismét megpróbálja – mesélte a kihívást szervező egykori különleges műveleti tiszt, aki annak idején két helyen törött vállal is végigcsinálta az amerikai hadsereg két legkeményebb alakulata, a tengerészgyalogság és a Special Forces két hónapos kiképzését. 

Beszélgetésünk közben a megmaradt hat induló – köztük egy talpraesett hölggyel – folyamatosan kapja az emberpróbáló feladatokat, melyek annyira kimerítik őket, hogy két teendő között alig állnak a lábukon és az instruktorok teli torokból ordított legalapvetőbb kéréseit is alig képesek végrehajtani. 

 

– Nem félkegyelműek, hanem érződik már rajtuk az alvásmegvonás és a kevés étel miatti energiahiány, így az agyuk a rövid pihenőkben másodpercekre lekapcsolgat – magyarázza az alezredes, majd odalép a hat holtfáradt, megszeppent egyenruháshoz és tele torokból ordítja az arcukba: – Itt nem számít senkinek az előélete, a neme, a bőrszíne vagy a rangja. Senkit sem érdekel, hogy maga nő, maga triatlonista, maga pedig hadnagy. Csakis az számít, hogy mi van itt belül – mutat a szívére Koltai Arnold, majd elismételtette a kihívást a jelöltekkel úgy, hogy ezúttal egymást segítve, valódi csapatként végezzék el a feladatukat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!