Csengettek a fülkéknek?

2022.05.08. 07:01

Időnként még életet is mentenek a nyilvános telefonok

A mobiltelefonok korában nagy jövőt már nem lehet jósolni a nyilvános telefonfülkék számára, hiszen a mobilok elterjedése miatt kihasználtságuk drasztikusan csökken, ám időről időre érkezik néhány fülkéből indított segélyhívás, mely alkalmanként bizony életeket ment.

Radnai Balázs

Néhány évtizede még egy családban nagy szám volt, ha rendelkeztek telefonkészülékkel. A házi telefonok ritkasága miatt így akkoriban rendkívül közkedveltek voltak az utcai fül­kék, amelyekből a kilencvenes évek végén még átlagosan tíz órát telefonáltak, az akkor még Matávként szolgáltató Magyar Telekom ügyfelei. Öt évvel később ez az átlag hat órára csökkent, míg 2010-ben már a másfél órát sem érte el.

Manapság ott tart a hivatalos statisztika, hogy a havi fél órát, vagyis a napi egy percet sem éri el a telefonfülkék átlagforgalma, minekutána létjogosultságuk erősen megkérdőjelezhető. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról, hogy a Telekom adatai szerint a nyilvános fülkékről átlagosan havi egy hívás érkezik az ingyenes segélyhívó számokra, és mivel Magyarországon jelenleg 4850 nyilvános telefon üzemel, ez még mindig jelentős számú vészhelyzetben jelenthet élet-halál kérdést.

A Magyar Telekom Vállalati Kommunikációs Igazgatósága a Dunántúli Napló érdeklődésére válaszolva hangsúlyozta, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2018-as határozatából eredő kötelezettsége az egyetemes szolgáltatóknak, hogy minden háromezer főnél kisebb lélekszámú településen legalább egy, ennél nagyobb településen pedig minden megkezdett háromezer lakosonként legalább egy telefonállomást működtessenek.

Mindennek felülvizsgálata azonban a közeljövőben várható, így nagy a valószínűsége, hogy tovább fog csökkenni a nyilvános telefonfülkék száma, majd idővel leszerelik a legutolsót is, mint tették azt nemrég Csehországban.

– A Magyar Telekom 2021. december 31-i adatai szerint összesen 4850 nyilvános telefont üzemeltet, melyeknek körülbelül kilencven százaléka közterületen álló telefonfül­kében, a többi nyilvános telefon kórházakban, közlekedési csomópontokon és bevásárlóközpontokban található – árulta el lapunknak Prónay Kinga, a Magyar Telekom kommunikációs szakértője, akitől azt is megtudtuk, hogy a vállalat Baranya megyében jelenleg 377 nyilvános telefonkészüléket üzemeltet, ezen belül a legtöbb, 50 darab Pécsett található, míg Siklóson és Szigetváron 4-4, Pécsváradon pedig már csak két nyilvános készülék található. 
 

Rongálják a készülékeket

A Telekom a nyilvános fülkéket rendszeresen karbantartja, és szükség szerint felújíttatja. Minden évben felméreti a fülkék állapotát, és a rendelkezésére álló források függvényében rendeli meg a felújításokat, festéseket, minden esetben a legrosszabb állapotban levő fülkékkel kezdve a munkát. 

A telefonfülke elhasználódása függ a használat mértékétől, a rongálásoktól, így attól is, hogy milyen helyszínen található. Sajnos a vandalizmus miatt – főleg a nagyvárosokban – sokszor nem elegendő a rendszeres takarítás és karbantartás. Frekventált területeken a vandálok napi gyakorisággal okoznak kárt a készülékekben.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!