Több kar is részt vesz a projektben

2022.06.29. 19:29

Kiválósági támogatást nyert az egyetem

Több mint egymilliárd forint támogatással folytatódik a Pécsi Tudományegyetem mitokondriális betegségek gyógyítására irányuló kutatási programja.

Zs. J.

Képünk illusztráció

Fotó: Laufer László

A projekt a Tématerületi Kiválósági Program 2021 Egészség alprogramjának keretében kapott újabb négy évre támogatást a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivataltól. 

A pécsi egyetem a közleményben Kollár László projektvezetőt idézve azt írta: a mitokondriumnak, azaz a humán sejt energiatermelésért felelős egységének kutatása azért rendkívüli jelentőségű, mert sok betegség hátterében e sejt­alkotó működési zavara húzódik meg. Ezek közé tartoznak egyes daganatos, szív-érrendszeri betegségek. 

A projektben a PTE Általános Orvostudományi Kara, a Természettudományi Kar, a Gyógyszerésztudományi Kar és a Klinikai Központ több mint száz kutatója vesz részt.  
– A kifejlesztés alatt álló új terápiás eljárások életeket hosszabbíthatnak, illetve menthetnek meg – tette hozzá a projektvezető. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!