Újra szállnak a dallamok

2022.06.29. 11:02

Megújult a siklósi református templom orgonája

Zs. K.

Az idén hat év után ismét megszólalhatott a siklósi református templom orgonája. A hangszert Laukó Levente fóti orgonaépítő újította fel, melynek jelentős költségét a Siklós-Máriagyűd Református-Társegyházközség tavaly nyert pályázati támogatása fedezte.

Az orgonát Mayer Albert pécsi orgonaépítő készítette a háború során tönkrement régi helyett. Sajnos a legutóbbi (2016–2019), a templom alapját, épületét érintő felújítás során elhangolódott, illetve a gondos takarás ellenére por és törmelék is bejutott az orgonaszekrénybe, a játszóasztalba.

Elsőrendű feladat volt az orgona kitisztítása, hangolása, emellett sok éve váratott magára a faelemek külső-belső szúmentesítése, illetve felületkezelése is. A harmadik cél azon sípok felújítása volt, amelyek a munkálatok alatt, illetve korábban meghibásodtak. Végül sor került a membránok cseréjére, a szélládák javítására, egyéb szükséges munkálatok elvégzésére is.

A tényleges munkálatok tavasszal kezdődtek meg és május végére el is készült a hangszer, így pünkösdkor újra megszólalhatott az orgona, a több mint 400 tagú siklósi református gyülekezet legnagyobb örömére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában