Hiányzik a munkaerő

2022.07.28. 18:00

Az elvándorlás csökkentése is a gazdaságot élénkítő kamara egyik fő célkitűzése

A Baranyát érintő munkaerőhiány mérséklését célul kitűzve továbbfejlesztette a munkaerőpiaci kampányát a Pécs- baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, a megye mérvadó cégeinek részletes bemutatására helyezve a hangsúlyt.

Wald Kata

Fotó: Csapó Balázs

Baranya megye vállalkozásainak egyik legnagyobb kihívása a munkaerő hiánya. - Az utóbbi évtizedben a megye és Pécs város lakossága újabb, közel tíz százalékkal csökkent. A fiatalok és középkorúak is más versenyképes térségekbe vándorolnak el itthon, de sokan távoznak külföldre is - a  Pécs- baranyai Kereskedelmi és Iparkamara (PBKIK) adatai szerint. 

Munkaerő hiányában a helyi vállalkozások nem képesek fejlesztési terveik mentén a stratégiai célkitűzéseiket megvalósítani, export piacokat veszítenek, hatékonyságuk és eredményességük is csökken, ami azt eredményezi, hogy tovább erősödik az elvándorlás.

Az összetett probléma komplexitásának egyik elemét ragadta meg a PBKIK 2018-ban egy széleskörű partnerségen alapuló munkaerőpiaci kampánnyal, amely #ajelenajövőd brand alatt fogta össze a kommunikációs tevékenységeket. A projektben 107 vállalkozás, kamara, megye, városok, egyetem, kormányhivatal, szakképzési centrum vettek részt. 

A közelmúltban a program továbbfejlesztését, annak kiterjesztését újrakezdték, az ehhez kapcsolódó honlapot, internetes közösségi oldalt is aktualizálták. - Ennek egyik legfontosabb eleme, hogy bemutatjuk a megye mérvadó cégeit is - közölte a PBKIK. 

Hozzátéve, hogy a kamara valamennyi kommunikációs csatornáját használják a kitűzött célok elérésére - az online megjelenések mellett Pécsett, a Balaton parton és az ország nagyobb városaiban közterületi reklámfelületeken is hirdetik a projektet, folyamatosan megjelennek különböző rendezvényeken az együttműködő partnereikkel, valamint tárgyalásokat folytatnak az egyetemmel a program felsőoktatási stratégiába történő beillesztéséről.

Az aktuális állásajánlatok is megtalálhatók

- Csökkenő elvándorlás, pályaorientációban a szakmai képzések preferálása, visszavándorlás megindulása, tudatos helyi polgárok, akik a gazdasági szereplőket is ismerik és értékelik, illetve a gazdasági közélet erősödése - ezeket az eredményeket várják. 

A programhoz kapcsolódó honlapon az iparágak szerint csoportosított baranyai vállalkozások adatlapjain keresztül megismerhető, hogy mivel foglalkoznak, van-e gyakornoki programjuk vagy gyakorlati képzőhelyek-e. Ezen kívül az aktuális állásajánlataik linkje is megtalálható az oldalon, valamint azt is, hogyan lehet a cégekkel kapcsolatba lépni. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!