Fenyves a legnépszerűbb úti cél

2022.07.26. 20:01

Egyre többen vonatoznak Baranyából a Balatonra

Aki csak teheti, a tomboló kánikulában vízpartra menekül, és ahogy az már megszokott, természetesen idén is sokan választják a Balatont a hűsöléshez. A tó népszerűségét az is mutatja, hogy - az elmúlt nyarakat figyelve - folyamatosan emelkedik a Pécsről a magyar tengerhez vonattal közlekedők száma.

P. P.

Fotó: Pusztai Sándor

Az idei nyári menetrendben a baranyai megyeszékhelyről két közvetlen járatpárral érhető el vasúton a Balaton. A Helikon InterRégió vonat légkondicionált szerelvénnyel közlekedik, ugyanakkor tapasztalataink szerint gyakran túlzsúfolt a vonat, és a hosszú útja miatt (egészen Győrig megy) nem ritka a késés. A Fenyves Expressz lényegesen több utast képes szállítani, klíma azonban nincs a kocsikban.

A vasúttársaságtól megtudtuk, a MÁV-START járatain Pécs és a Balaton között június 18-a, tehát a nyári menetrend bevezetésétől július 18-ig egészen pontosan 6595-en utaztak. A tendencia egyértelműen emelkedő, hiszen az egy évvel korábbi időszakban 4614-en, 2021-ben pedig 5860-an vonatoztak ugyanebben a periódusban a baranyai megyeszékhelyről a magyar tengerhez.

A legtöbben a már említett Fenyves Expresszel közlekedtek, amelyre 5135 darab helyjegyet váltottak egy hónap alatt. 

A MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság kérdésünkre azt közölte, 886 utassal Fonyód a legnépszerűbb balatoni megállóhely a Pécsről utazók között. Ha azonban a települést nézzük, akkor már Balatonfenyves nyeri a versenyt hiszen a fenyvesi állomásra, illetve az „alsó" névvel illetett megállóba összesen 1219-en érkeztek Pécsről.

A vasúttársaságnál felhívták a figyelmünket arra, hogy Balatonfenyvesről a nyár minden napján elérhető kisvasúttal a Nagyberek.

A Pécs és Fonyód közötti távot egyébként nagyjából két és fél óra alatt teszik meg a közvetlen járatok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!