A tudásvágy hajtja

2022.07.21. 07:01

Hegeszteni tanul Charles Simonyi, a magyar űrutazó

Édesapja, Simonyi Károly dolgozószobáját megtekinteni érkezett Pécsre Charles Simonyi, szoftverfejlesztő és űrutazó, akit hetven felett is hajt a kíváncsiság és a tudásvágy. Az űrben szerzett tapasztalatairól és édesapjáról is mesélt.

Mohay Réka

Fotó: Löffler Péter

– Mi a legfontosabb, amit apjától tanult?

– Majdnem minden, amit mondok, tőle származik, nagyon sokat tanultam tőle. Édesapám hitt abban, hogy a munkának mindig értéke van és mindentől függetlenül jól kell dolgozni. Ez fontos alapot jelentett és soha nem féltem a munkától. A mai napig dolgozom és tanulok új dolgokat, sokkal jobban érzem magam így. Apám, fivérem és én is úgy vélem, a tanulás alapja a könyvtár, az elmélet, majd ennek a gyakorlatba való átültetése.

– A művészetek iránti szeretete is édesapjától ered?

– Apám a fizika kultúrtörténetéről írt meghatározó művet, s legfontosabb feladatának tekintette elmagyarázni, hogyan kapcsolódott össze évezredeken át a kultúra és a tudomány. A tudomány és a gyakorlat mellett óriási szerepe van az esztétikumnak, amikor adódik rá lehetőség, támogatom is a kulturális kezdeményezéseket, illetve egy sikeres műgyűjteményt is sikerült kialakítanom.

– Mostanában mivel foglalkozik?

– Szoftverfejlesztőként dolgozom a Microsoftnál és egy hegesztő tanfolyamra is beiratkoztam. Persze, nem hiszem, hogy bárki majd használná azokat, amiket én hegesztek, de izgat, hogyan működik a technika, mik a trükkök. Amikor nem értettem valamit és elkezdtem tanulmányozni, abból mindig jó dolgok jöttek ki. Így indultam a számítógéppel is. Annak idején még egy nagy szekrényhez hasonlított. Amikor megláttam egy ipari vásáron, nem értettem, mire való, mi a titka. És ez, mint valami viszketés ott nyüzsgött bennem, amire reagálnom kellett – ekkor kezdtem el megtanulni a számítógépek működését.

– Az űrbe is tudásvágya indította el?

– Nem az adrenalin és a kalandvágy vezérelt, hanem érdekelt, hogy működik az űrhajó, a helikopter, sőt, még léghajózni is tanultam egy kicsit. Minden egyes gépnek sajátos tulajdonságai vannak, ez nagyon érdekes. Magával ragadott a látvány is. Az űrben minden változik, igen gyorsan haladunk, de az elképzelésekkel ellentétben minden nagyon nyugodt, nem érződik a sebesség.

– Nem először járt Pécsen. Milyen emlékeket idéz a város?

– A Pécsi Tudományegyetemen díszdoktorátust kaptam a ‘90-es években, ez nagy megtiszteltetést jelentett. Másik fontos Pécshez kötődő élményem, hogy Victor Vasarelyvel személyes kapcsolatom volt. Többször találkoztam a mesterrel Párizs mellett és nagyon örült, hogy volt a képeinek egy gyűjtője, barátja, akivel magyarul is tudott beszélni.

Küzdelem vezet a sikerhez

Charles Simonyi (szül. Simonyi Károly) Budapesten született 1948-ban. Szoftverfejlesztő, a szándékorientált programozás kutatója. Ő volt a második magyar űrutazó, két alkalommal is járt a világűrben, 2021-es felmérés szerint a világon a harmadik leggazdagabb magyar. Elmondta, a világűrből is látta a Balatont, s egyik utazása során Madách Ember tragédiájából olvasta fel apja kedvenc idézetét: a cél a küzdés maga – vallja Charles Simonyi is, aki számos több alapítványt és ösztöndíjat hozott létre a tudomány és a kultúra támogatására. Még Radnóti Miklóshoz is fűzik szálak – elmesélte ugyanis, hogy Gyarmati Fanni barátságban állt édesanyjával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!