Kimaradnak járatok

2022.07.22. 07:01

Sofőr hiánnyal küszködnek a Tüke Busznál

Több olvasónk kereste meg szerkesztőségünket azzal a panasszal, hogy sok helyi járatú pécsi busz kimarad mostanában, pedig nyári, vagyis szűkített menetrend van érvényben.

Zsigmond József

A kép illusztráció

Fotó: AS

Olyan helyen lakom Pécsen, a Bálicsi úton, ahová amúgy sem sűrűn járnak a buszok. Az elmúlt héten többször fordult elő, hogy a menetrendben feltüntetett busz nem érkezett meg, pedig jóval érkezése előtt már a megállóban voltam – panaszolta lapunknak egy középkorú nő.

És sorolta, melyik busz mikor nem érkezett meg. Július 13-án 17.20-kor, július 14-én a szintén 17.20-kor a vasútállomásról induló 47-es  járat kimaradt, míg július 15-én reggel 6 óra 58-kor a Bálicstetőről érkező busz nem indult el. Olvasónk annyira felhúzta magát, hogy egy alkalommal, mikor sikerült buszra szállnia, a sofőrnél érdeklődött a kimaradások oka felől. Azt a választ kapta, nincs elég buszsofőr, és a diszpécser dönti el, melyik busz milyen útvonalon indul el. A buszsofőrök hiányát egy másik olvasónk is megemlítette, akinek az ellenőrök mondták, hogy kevés a sofőr, ezért vannak a buszkimaradások. 

– Az idei évre tervezett feladatokhoz megközelítőleg 300 autóbuszvezetőre lenne szükség, de jelenleg a Tüke Busz Zrt.-nek nincs ennyi autóbuszvezető munkakörben dolgozó munkavállalója – válaszolta írásbeli megkeresésünkre, Bánkuti István, a Tüke Busz Zrt. elnöke, arra kérdésünkre, hogy mennyi sofőr hiányzik a rendszerből. – Az ország több városában is a közösségi közlekedési társaságok autóbuszvezető hiánnyal küzdenek, amely a szabadságok idején különösen nehéz feladat elé állítja a cégeket – tette hozzá válaszában a pécsi busztársaság elnöke.

Bánkuti István kitért arra is, hogy a hiányzó munkavállalók napi feladatát igyekeztek a forgalomirányításban résztvevő munkavállalóik a leghatékonyabb módon felosztani, azonban szabad kapacitás hiányában valamennyi járat pótlására nem volt lehetőségük. Júliusban ezidáig a kimaradt járatok száma, mint a busztársaság elnöke írta, nem éri el az 1 százalékot, ami a forgalomirányítás szervezőkészségének és autóbuszvezetők megfeszített munkájának köszönhető.

Augusztus végéig érvényes a nyári menetrend

A nyári menetrend június 16-án lépett életbe és augusztus 31-éig marad érvényben. Mint a Tüke Busz Zrt. egy korábbi közleményében írta, a menetrend kialakításánál fontos szempont volt a járatok kihasználtsága, a megváltozott utazási igények figyelembe vétele és a napi munkába történő el- és hazajutás kiszolgálása. Hozzátették, hogy a június 16-án érvénybe lépő módosítás jellemzően a délelőtti, az esti járatokat érinti, a reggel 6.00–8.00, valamint a 13.00–17.00 közötti, csúcsforgalmi időszakban közlekedő autóbuszok esetében minimális változás lesz. Azt is leírták, hogy a nyári menetrend összeállításánál további fontos szempont volt, hogy az  átszállásmentes utazások száma ne csökkenjen.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!