Fő a biztonság

2022.08.01. 19:31

Hamarosan rögzített sebességmérőt helyeznek ki Újpetrén

Rögzített sebességmérőt telepítenek a közeljövőben Újpetrére.

Zs.K.

Fotó: DN

Kraft Ferenc, a község polgármestere elmondta, Baranya megye egyetlen települése kapta meg az Országos Rendőrkapitányság támogatását erre, Vajta László, a Siklósi Közlekedési Osztály vezetője közbenjárásának köszönhetően. A falu Észak-Déli bejáratánál ennek eredményeképpen hamarosan „Radar control” táblákat helyeznek ki, a falu belterületén pedig egy rögzített kamera próbálja majd a Kossuth Lajos utcán közlekedő autósokat rábírni a szabályos közlekedésre. 

Ezen kívül – mint arról korábban beszámoltunk – sebességkorlátozó táblával és a gyerekek jelenlétére utaló aszfaltjelzéssel is felhívják az autósok figyelmét a lassabb, figyelmesebb közlekedésre. 

Az intézkedések előzménye, hogy május közepén a községben egy autó elgázolt egy 37 éves bicikliző édesanyát és a 12 éves gyermekét, amely során mindketten életüket vesztették. 

A tragédia után az önkormányzat megkereste a Magyar Közút Zrt.-t, hogy egyeztessenek az útszakasz biztonságosabbá tételéről. 

Újpetre polgármestere arról tájékoztatta lapunkat, hogy – várhatóan még a szeptemberi iskolakezdés előtt – az iskolától az óvodáig és fordítva, tehát mindkét irányban 40-es sebességkorlátozó táblát helyez ki a közútkezelő, emellett ősszel hatméteres háromszögletű jelzések is kerülnek majd az aszfaltra, melyek a gyermekek jelenlétére hívják fel a figyelmet. Ezek mellett vélhetően a rögzített sebességmérő kamera szolgál majd a legnagyobb visszatartó erővel, hiszen a gyorshajtók bírságra is számíthatnak. 

Gyorsabban hajtanak

Újpetre főutcája, a falun átvezető összekötő út széles és egyenes, amely azt eredményezi, hogy az autósok jellemzően a megengedett sebességnél gyorsabban hajtanak, vagy csak a település közepére lassítanak le 50 km/h-ra. A gyorshajtás, illetve a figyelmetlenség májusban szörnyű tragédiát okozott, ezért a helyiek és az önkormányzat okkal szorgalmazzák a szabályos közlekedés betartatását. Főként azért is, mert a falu óvodája és az iskolája is ezen út mellett található. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!