Nehéz körülmények

2022.08.10. 15:00

Szentlőrinci Mezőgépnapok: az időjárás kezében vannak a gazdák (galéria)

A kétnapos rendezvényen mezőgazdasági gépkiállítás, szakmai előadások, szántóföldi bemutatók várták, illetve várják még csütörtökön is a látogatókat.

Zsigmond József

Fotós: Laufer László

Látod papa, szuper modern járgányok. Milyen nagyok, és hogy csillognak. Ilyet kellene vennünk nekünk is

– mondta egy ötéves kisfiú a nagypapájának szerda délelőtt a Szentlőrinci Mezőgépnapokon. 

– A harmadik évben sem tudta a Baranya Megyei Vállalkozói Központ megrendezni a hagyományos Szentlőrinci Gazdanapokat. Dolgoztunk közösen, hogy ez meglegyen, és jövőre is dolgozunk rajta, mert nagy szükség van rá a gazdatársadalomnak, a mindennapi kihívások miatt – mondta Rittlinger József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, aki hozzátette, hogy a modern mezőgazdasági gépek megkönnyítik a gazdák munkáját, de a döntés mindig a termelőnél marad, hogy miből mennyit vessen. Csak utólag tudja meg, hogy jó döntést hozott-e, vagy sem, amit nagyban befolyásol az időjárás. Az idei évről az elnök elmondta, hogy nagyon aszályos, hozzátette, hogy az internetes böngészésből azt látja, hogy 100-150 évente van ilyen nagy aszály mint most, ami rövid idő után újra megismétlődik. Az első írásos feljegyzés a magyarországi aszályról 1022-ben volt, utána 1025-ben , majd a sorban 1142, 1147 következett.

– Fontosnak tartom, hogy azt a típusú technológiai lehetőséget, amit ma már a modern mezőgazdaság alapfeltétele, azt a Baranya megyei gazdálkodók is testközelből, élő bemutatókkal, gyakorlat közben is megismerkedhetnek a Szentlőrinci Mezőgépnapokon 

– említette meg a csütörtöki megnyitón Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára. 

Megújuló vidék, megújuló agrárium

Az államtitkár beszédében kiemelte, hogy a magyar kormány 2021-ben elindította a Megújuló vidék, megújuló agrárium programot, aminek a lényeg, hogy háromszorosára emeljék a vidékfejlesztési források nagyságrendjét. A tavalyi évben több mint 1400 milliárd forint értékben írtak ki beruházási pályázatokat, aminek része volt a technikai, gépészeti fejlesztés. Az idei őszről megemlítette, hogy új uniós szabályok mentén kell a gazdálkodóknak dolgozniuk, többek között megváltoznak a vetésváltásra, a terület pihentetésre vonatkozó szabályok. 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában