Szigorú volt a zsűri

2022.08.27. 17:01

Több mint száz csemegeszőlő fajtát mutattak be és kóstoltattak a Pécsi Egyetemi Borbirtokon (Galéria)

Folyamatosan érkeztek a látogatók szombaton a Szentmiklós-hegyre, a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet birtokára, ahol első alkalommal rendezték meg az Országos Csemegeszőlő Kiállítás és Vásárt.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Tizenhét kiállító több mint száz fajta csemegeszőlőt mutatott be szombaton, a Pécsi Egyetemi Borbirtokon. A kutatóintézet által szervezett I. Országos Csemegeszőlő Kiállítás és Vásárra az ország különböző pontjairól érkeztek a szőlészeti kutató intézetek, génbankok, szőlőnemesítők, és csemegeszőlő termelők.

– Az utóbbi években egyre nagyobb volt az érdeklődés a csemegeszőlő iránt, mind a termelés, mind a technológiák tekintetében, így fontosnak tartottuk, hogy egy ilyen rendezvényt életre hívjunk 

– mondta dr. Teszlák Péter kutatási igazgató.

A rendezvényen a szakmai előadások mellett megtekinthető és természetesen megkóstolható volt több mint százféle csemegeszőlő, amelyet aztán egy szigorú szakmai zsűri, valamint egy még szigorúbb gyerekszáj zsűri is értékelt. A szőlő megjelenése, a fürt méret, a magok, az íz és aromák szerint is rangsorolták a különböző fajtákat. 

Mint a kutatási igazgató elmondta, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, illetve a Statisztikai Hivatal adatai alapján csemegeszőlőt országos szinten kevesebb mint ezer hektáron termelnek, és a borvidékeken belül is csak kisebb, két-három hektáros területre korlátozódik az arányuk.

A háztáji gazdaságokban fontos szerepet tölthet be a csemegeszőlő, hiszen július végétől egészen novemberig elláthatja a családot friss gyümölccsel. A termesztése ugyanakkor sokkal több kézimunkát igényel. Míg a borszőlőt már lehet kombájnnal is szüretelni, a csemegeszőlő esetében ez teljesen elképzelhetetlen, de az év közbeni munkák: a metszés, a zöldmunkák is kézierőt kívánnak, illetve a csemegeszőlő tőkéi teljes mértékben öntözést igényelnek.

– Nagy öröm számunkra, hogy ennyien eljöttek, mind a kiállítói termelői oldalról, mind a fogyasztói oldalról. A célunk az, hogy minden évben megtartsuk ezt a rendezvényt. További célunk, hogy később a csemegeszőlő termelés oktatása is nagyobb hangsúlyt kapjon a Pécsi Tudományegyetemen – mondta Madaras Zoltán, a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet elnöke. Hozzátette, a fiatalokat is orientálják a csemegeszőlő termelésre, hiszen gazdasági szempontok szerint is megéri ezzel foglalkozni. 

– Aki belevág, az egy gyorsabb, pörgősebb piacon fog szerepet vállalni, hiszen ma leszedjük a szőlőt, holnap pedig eladjuk, míg a borszőlő esetében akár 3-5 évig tároljuk óvjuk formáljuk a tételt, mire értékesítjük – fogalmazott. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!