Sajátjának érzi a szakmát

2022.08.02. 11:00

Závoczky Szabolcs: ha tanítunk, akkor tanulnunk is kötelező

Létezik kincstári derűlátás, meg szakma is. Utóbbit érzi sajátjának Závoczky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságának vezetője. Szerinte a tudatformálás jó úton halad, még akkor is, ha közel sem tökéletesek az állapotok.

Pucz Péter (forrás: Pécsi Újság.hu)

Fotó: Laufer László

Mint egy oázis a városi kőtengerben, olyan a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságának központja Pécsett, a Tettyén, a Pintér-kertben. 

– Határozottan kijelenthetem, az átlagos polgárok egyre jobban megértik, magukénak érzik a természetvédelmet – jelentette ki Závoczky Szabolcs igazgató. 

– Akadnak persze mindig negatív példák, de szerencsére a látogatottságunk, a programjaink azt jelzik, a többség felelősséget érez az iránt, ami körülveszi. A fejlődésnek akadnak óhatatlanul olyan részletei, amik újabb válaszokat várnak mindenkitől, de ez az élet rendje. 

– A fejlett emberiség egyre több területet igyekszik elhódítani, a növény- és állatvilág terhére, örök terjeszkedéssel. 
– Mindez így van, de nem ez a legfőbb gond. Hanem az, ha megnézünk egy szépen felszántott területet, amiben nyoma sincsen a gaznak. Mellette pár méterrel ott burjánzik a növényzet, ami annyit jelent, a vegyszerezés egyre tökéletesebben működik. Mindezt vélhetnénk sikernek is, de legalább annyi buktató akad benne, mint az előny. A vidéki paraszti lét eltűnőben van, ha nem is teljességgel. Ráadásul a mi nemzeti parkunkat szintén „szabdalhatják” autópálya-építések. Ilyen gondokkal korábban nem szembesültünk. A gyarapodásnak az észszerűség keretein belül nem lehet megálljt parancsolni. 

– Most sokakat szomorított el? 
– Nem az számított a kitűzött célomnak. Hanem rámutatni az összefüggésekre. Sokkal jobb, mint ha egy elképzelt, tökéletes világot hazudnánk. Mi senkit sem csaphatunk be, a megszerzett tudásunkat azonban az ügyek érdekében kell alkalmaznunk. 

–Léteznek új kihívások? 
–Egyértelműen igen! A súlyos vírushelyzet idején sokan éltek elkülönítve a korábbi életterüktől. Amikor eljött a hétvége, tömegek tódultak ki a szabadba, mert a bezártságot alig tudták elviselni. Fel kellett készülnünk a fogadásukra. Ha nincs ez a válság, ezt talán soha nem tudtuk, tapasztaltuk volna meg. Az ilyen reakciók kezelései is a feladataink közé tartoznak. Ha tanítunk, akkor tanulnunk is kötelező! 

–Sarkos, utolsó kérdésként: kell az erdőbe hulladékgyűjtő? 
– Röviden szólva, teljesen felesleges. Nem érdemes oda szemetet hordani, akkor meg letenni sem lehet, mert nincs mit otthagyni. Legyen az csomagolóanyag, bármi, mindenki visszaviheti a városba egy kirándulás végeztével, akkor rend lesz a fák, bokrok között. Igaz, korábban helyeztünk ki gyűjtőedényeket, ám azok környéke örökké rendezetlen képet mutatott. Ezért szereltük le az ilyen eszközöket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!